Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu poate face, începând de vineri, în laboratorul propriu, între 50 şi 80 de teste PCR pacienţilor suspecţi de infectare cu COVID-19, a anunţat Consiliul Judeţean (CJ) printr-un comunicat de presă remis AGERPRES.

„Aparatul de PCR de la Spitalul Judeţean Sibiu a fost pus în funcţiune şi calibrat de către firma furnizoare.S-au efectuat primele testări de probă: 10 probe au fost realizate testând personalul medical care a intrat în contact cu asistentul medical infectat cu noul coronavirus, folosind ca etalon pentru rezultate Laboratorul de la Regina Maria. Rezultatele testelor efectuate în paralel au coincis şi sunt negative. Un alt set de probe a folosit ca etalon pentru compararea rezultatelor RT-PCR de la DSP Alba Iulia. Linia de testare este montată în cadrul Laboratorului de Analize Medicale al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. Recoltarea de probe are loc în secţia din spitalul judeţean unde se află pacientul cu suspiciune de infectare cu COVID-19 sau epidemiologie. Probele care se recoltează sunt secreţii nazo-faringiene. În ce priveşte durata până la comunicarea rezultatului, dacă proba este recoltată în cursul dimineţii, rezultatul poate fi eliberat in aceeaşi zi sau în ziua următoare. Până la comunicarea rezultatului, pacienţii rămân internaţi, în condiţii de siguranţă, izolaţi, în cadrul secţiilor unde sunt trataţi”, se arată în comunicatul CJ Sibiu.

Potrivit sursei citate, spitalul sibian şi-a propus să mărească capacitatea de testare după ce avea un extractor automat.

„La acest moment, într-o zi se pot efectua aproximativ 50-80 de teste, urmând să creştem capacitatea de testare prin dotarea laboratorului cu un extractor automat. În momentul de faţă este disponibil un extractor manual, iar linia de testare este deservită de 3 medici primari instruiţi recent şi de un biolog cu experienţă”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Conducerea CJ Sibiu anunţă că vor fi testaţi prioritar, angajaţii spitalului care intră în contact cu pacienţii cu suspiciune şi confirmaţi cu COVID-19 şi pacienţii cu suspiciune de COVID-19, „cu stare agravată”.

„Vor avea prioritate membrii personalului medical care intră în contact cu pacienţi suspecţi si confirmaţi cu COVID-19, precum şi pacienţii cu suspiciune de COVID-19 cu stare agravată. Testarea nu se face la cererea pacienţilor, fiind o decizie exclusiv medicală în baza algoritmului în vigoare la acest moment, axat pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată”, mai precizează reprezentanţii CJ Sibiu. AGERPRES