Peste o sută de sibieni au făcut COVID-19 de cel puţin două ori până în prezent, iar dintre aceştia câteva zeci au avut nevoie de internare în spitale de fiecare dată când s-au infectat, potrivit datelor oferite AGERPRES de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi cele mai mari două spitale din judeţ.

DSP a înregistrat de la începutul pandemiei şi până în prezent, 103 sibieni care au fost reinfectaţi cu COVID-19, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Krisztina Gaal.

În cel mai mare spital care tratează pacienţi cu COVID-19 din judeţul Sibiu, 17 bolnavi au fost internaţi de două ori de la începutul pandemiei şi până în prezent, fiind infectaţi de fiecare dată.

„De la începutul pandemiei până în data de 11 octombrie 2021, în cadrul SCJU Sibiu au fost spitalizaţi 3.998 de pacienţi confirmaţi COVID-19. De la începutul pandemiei un număr de 17 pacienţi au fost re-internaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Decebal Todăriţă.

Şi la Spitalul de Pneumoftiziologie, medicii au internat sibieni bolnavi de două ori cu COVID-19.

„Numărul persoanelor internate în compartimentul COVID-19  – Zona Roşie, de la includerea spitalului în lista spitalelor suport-Covid-19 ( luna mai 2020 – prezent) este de 1.174 de pacienţi. Un număr de 14 persoane au fost reinternate în compartimentul COVID-19, însă nu se consideră reinfectare, întrucât cea de-a doua internare a survenit în intervalul de 180 de zile de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Există 3 persoane considerate reinfectare, întrucât prima infectare a avut loc în anul 2020, iar a doua în anul 2021, după ce se scurseseră cele 180 de zile”, a arătat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, Odeta Veştemean.

Cei care se reinfectează cu COVID-19 o fac din două cauze: fie nu respectă măsurile de siguranţă şi nu se protejează suficient, fie imunizarea nu le asigură un număr suficient de anticorpi care să-i protejeze, explică directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, pneumologul Lavinia Danciu.

„Virusul este pretutindeni şi este posibilă reinfectarea pentru că nu păstrăm măsurile de siguranţă, pentru că ne-am relaxat prea mult, pentru că nu purtăm masca, pentru că nu ne spălăm pe mâini şi nu mai facem ceea ce trebuie. Vaccinarea nu previne reinfectarea, dar previne formele grave de boală.  De asemenea, durata bolii pentru  un pacient vaccinat este foarte scurtă. În momentul în care noi inhalăm virusul, el începe să se multiplice în mucoasa căilor respiratorii, iar atunci când nu suntem vaccinaţi, el poate să se multiplice liniştit, sa ajungă în plămâni şi în restul organismului şi să cauzeze o formă severă de COVID. În schimb, dacă suntem vaccinaţi, în momentul în care virusul ajunge în mucoasa căilor respiratorii apar foarte repede şi anticorpii, care de cele mai multe ori duc la eliminarea virusului într-un timp foarte scurt. Dar, dacă, din păcat,e în perioada aceea nu se respectă restul măsurilor de siguranţă, distanţarea socială, igiena, purtarea măştii, este posibilă infectarea celorlalţi”, a explicat directorul medical al singurului spitalizat de plămâni din judeţul Sibiu, Lavinia Danciu.

Potrivit pneumologului citat, „în general, cei care se reinfectează au în comun două lucruri:  primul lucru –  probabil că nivelul de anticorpi dezvoltaţi după imunizare nu este la fel, pentru că de asta se recomandă doza 3 şi chiar 4 în momentul în care ştim că avem boli cronice grave, când pacienţii au deficite imune, cancere şi aşa mai departe; şi al doilea lucru pe care îl au în comun este cel menţionat mai sus – nu se respectă acele măsuri de siguranţă despre care vorbim de 2 ani de zile”. AGERPRES