Pierderea unei persoane dragi, diagnosticarea cu o anumită boală sau stările de depresie și anxietate pot fi soluționate cu ajutorul ședințelor de psihoterapie. Considerată și terapia vorbirii, aceasta reprezintă un mod de a ajuta oamenii cu diferite probleme emoționale sau boli mintale. Discuțiile cu psihoterapeutul pot ajuta la eliminarea sau controlul simptomelor ce tulbură o persoană și să crească nivelul de bunăstare. Din acest motiv, acest tip de ședințe sunt indispensabile pentru vindecarea sănătății psiho-emoționale, însă pot interveni situații care fac imposibilă vizita în cabinetul psihoterapeutului. Astfel, o soluție ar fi ședințele online de psihoterapie, puse la dispoziție de tot mai multe clinici din România.
- Asigurați-vă că psihoterapeutul este licențiat
O importanță hotărâtoare în alegerea unui psihoterapeut online o reprezintă licența corespunzătoare. Toți psihologii și psihoterapeuții trebuie să fie autorizați în statul în care practică această activitate. De altfel, fiecare utilizator de internet ar oferi servicii care pot părea ca terapie psiho-emoțională.
Spre exemplu, înainte de a solicita o ședință de psihoterapie individuală de la Clinicaaproape.ro, utilizatorii pot accesa profilul specialiștilor, inclusiv pot vedea ce studii au absolvit și ce experiență au psihoterapeuții clinicii. Acordând timp pentru a vă asigura că specialiștii sunt licențiați, veți putea să vă simțiți protejat și veți putea avea încredere în serviciile la care apelați.
- Întrebați din start care va fi metoda de plată pentru ședința online
Unele companii de asigurări medicale acoperă tratamentul tulburărilor mintale prin intermediul psihoterapiei. Dacă abonamentul sau asigurarea medicală achiziționată are această oportunitate, este important să precizați dacă sunt acoperite inclusiv cheltuielile pentru sesiunile online de psihoterapie. În cazul în care veți achita singur suma integrală, discutați cu reprezentanții clinicii sau direct cu psihoterapeutul care va ghida sesiunile despre modalitatea de plată și despre o confirmare de plată. De asemenea, țineți cont de clinicile sau psihoterapeuții individuali care au publicat tarifele pe site, întrucât acest aspect transmite transparență și încredere.
- Verificați referințele psihoterapeutului
Fiind în proces de căutare a specialistului potrivit, puteți căuta recenzii sau păreri ale altor persoane care au apelat la anumiți psihoterapeuți. Experiențele pozitive sau negative te vor ajuta să faci o alegere. În plus, prezența recenziilor false sau neverificate va fi sancționată prin Legea practicilor comerciale incorecte a care intrat în vigoare pe 28 Mai 2022. Un exemplu de recenzie despre psihoterapeutul Cătălin Durlă informează despre stilul său de comunicare și experiența sa în domeniul psihoterapiei.
- Informați-vă despre securitatea aplicației utilizate pentru organizarea ședinței
Psihoterapia funcționează atunci când se creează un spațiu confortabil și de încredere pentru discuții. Optând pentru o ședință online de psihoterapie, este bine să vă informați pe ce platformă ar urma să discutați în procesul de terapie. Platforma pe care veți desfășura ședința trebuie să fie una cunoscută, să respecte standardele de confidențialitate, iar gândurile împărtășite în timpul sesiunii vor rămâne private, fără a fi înregistrate sau filmate de aplicație.
În cazul în care nu vă este clară sau cunoscută platforma, puteți negocia cu psihoterapeutul pentru a vă pune la dispoziție o aplicație pe care o veți utiliza cu încredere.
Așadar, fie că alegeți psihoterapia online sau în cabinetul specialistului, aceasta va fi eficientă atunci când vă găsiți un specialist compatibil cu nevoile pe care le aveți. Pentru a face schimbări în comportament și a avea grijă de sănătatea emoțională, psihoteraputul ales va deveni aliat în acest demers.