Numărul echipajelor operative din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi a scăzut de patru ori în ultimii 20 de ani din cauză că nu se pot face angajări, iar medicii de urgenţă pleacă să lucreze în străinătate, unde primesc salarii mai mari şi de zece ori decât în ţară, a declarat, miercuri, directorul serviciului, dr. Mihai Polinschi.
‘În acest moment, avem cinci sau şase echipaje de ambulanţă care intervin la nivel de judeţ. În urmă cu circa 20 de ani, se puteau mobiliza nu mai puţin de 22 de echipaje. Numărul a scăzut treptat, iar situaţia este una extrem de dificilă pentru cei rămaşi, care trebuie să acopere un număr mare de intervenţii. Există situaţii în care bolnavii se duc la spital cu mijloace proprii atunci când au probleme. Din cauza lipsei de personal, suntem nevoiţi să facem un triaj al cazurilor şi să stabilim priorităţi’, a spus Polinschi.
El a mai spus că, deşi beneficiază de aparatură medicală modernă, SJA Galaţi suferă din pricina lipsei de personal. ‘În acest moment, stăm foarte prost la acest capitol. Serviciul nostru are nouă medici, dintre care doar patru lucrează în ture. Apelăm şi la ajutorul unor colaboratori, dar tot sunt foarte puţini. Şi în ceea ce priveşte asistentele avem probleme. Am înregistrat un număr destul de mare de pensionări, în ultima perioadă, în cadrul acestei categorii de personal’, a afirmat Polinschi.
Directorul SJA Galaţi a precizat că principala carenţă a sistemului de sănătate este blocarea posturilor. ‘Posturile sunt blocate, aşa că nu le putem scoate la concurs. Am reuşit, anul trecut, să scoatem patru posturi de medici. S-au prezentat la concurs doar doi candidaţi, dintre care doar unul a şi promovat concursul. Posturile de asistent sunt blocate, aşa că pentru moment nu putem umple golul lăsat de cei care ies la pensie. Se fac demersuri pentru deblocarea unor posturi, dar va dura câteva luni, în cel mai bun caz, până să putem beneficia de o eventuală măsură de acest gen’, a menţionat şeful SJA.
El a mai spus că numărul medicilor de urgenţă formaţi anual nu este unul foarte mare, dat fiind faptul că pregătirea acestora trebuie să fie una riguroasă, care să le permită să intervină, fără greşeală, în situaţii de viaţă şi de moarte însă din păcate, mai ales medicii de urgenţă cu rezultate foarte bune sunt tentaţi să lucreze în străinătate. ‘Nici atunci când am avut posturi de medic disponibile nu s-au prezentat mulţi candidaţi. Medicii de urgenţă preferă să plece din ţară şi să lucreze în străinătate unde sunt plătiţi de zece ori mai bine decât în România’, a declarat Polinschi. AGERPRES