arafat raed.jpgSubsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat, vineri, la inaugurarea Dispeceratului medical integrat de la Arad, că prin unirea celor două dispecerate – de la Serviciul de Ambulanţă şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) – s-a urmărit eficientizarea acestor servicii.

‘Sistemul va funcţiona astfel: apelul va fi preluat de la 112, iar la dispeceratul medical integrat se va decide ce echipaj pleacă, dacă pleacă ambulanţa, dacă pleacă echipajul SMURD, dacă pleacă amândouă sau dacă e necesară intervenţia maşinii de pompieri ori a celei de descarcerare. Echipajele de pe ambulanţe sau SMURD vor putea ajunge mult mai repede la cazuri pentru că se scurtează timpul de intervenţie’, a explicat dr. Raed Arafat.

El a precizat că, din punct de vedere tehnic, unirea celor două dispecerate eficientizează mult acest sistem, hotărârile luându-se de acum înainte într-un singur loc. Integrarea Ambulanţei cu ISU, ca decizie în ceea ce priveşte maşinile Ambulanţei, maşinile SMURD-ului, maşinile de descarcerare, maşinile de incendii, constituie un pas major înainte.

‘Măsura face parte dintr-un proiect pe care dorim să îl implementăm, Aradul fiind unul din centrele pilot. Dacă vom constata că proiectul va funcţiona atât la Arad, cât şi în alte locuri unde dorim să-l implementăm, vom emite un document legislativ prin care această integrare să devină obligatorie la nivel naţional’, a adăugat dr. Raed Arafat.

Echipajele de ambulanţă şi cele ale SMURD vor putea răspunde mai repede la solicitări, timpul de intervenţie scurtându-se prin comasarea dispeceratelor Serviciului de Ambulanţă şi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, judeţul Arad fiind cel de-al treilea din ţară, după Sibiu şi Maramureş, în care se implementează proiectul-pilot de integrare a dispeceratelor de ambulanţă cu cele ale ISU, care include şi SMURD.

La evenimentul care a avut loc vineri au mai lut parte Constantin Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor, col. Marcel Lucaciu, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Laurenţiu Călin Bibarţ, prefectul Aradului, alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. AGERPRES