Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor a iniţiat o campanie de popularizare a defibrilatoarelor, aparate pe care instituţia doreşte să le amplaseze în spaţiile aglomerate. „Dorim să achiziţionăm cel puţin zece defibrilatoare automate, care sunt esenţiale în activitatea de resuscitare pe care să le amplasăm în locurile publice aglomerate din oraş. Dacă este nevoie de intervenţie, aceste aparate ultramoderne pot să salveze viaţa unui om, până la sosirea ambulanţelor. Ştim că mai sunt doar în Bucureşti, iar în Europa se află în aproape toate locurile, lângă extinctor”, a declarat medicul Emil Boţcău, preşedintele Asociaţiei Pentru Viaţă Ambulanţa Bihor.
Potrivit acestuia, aparatele sunt performante şi pot fi folosite de orice persoană. Cel care vrea să dea primul ajutor trebuie să apese pe un singur buton, iar defibrilatorul îl va ghida şi îi spune, în limba română, ce are de făcut. Aparatul avertizează când victima nu trebuie să fie atinsă. „Este foarte simplu şi extrem de util. În fiecare minut, şansele unui pacient aflat în stop scad cu 15% dacă nu este resuscitat. În Oradea, aproape zilnic o persoană intră în stop cardio-respirator în spaţiile publice. Apelăm la mediul de afaceri şi la autorităţi să achiziţioneze astfel de aparate. Un defibrilator costă între 1.000 şi 1.500 de euro, iar Asociaţia Pentru Viaţă are posibilitatea legală să primească finanţare”, a precizat dr. Emil Boţcău.
Potrivit acestuia, există defibrilatoare cu apelator, ceea ce înseamnă că, în momentul în care aparatul este scos din cutie, numărul 112 este apelat automat, ceea ce reduce mult timpul de alertare, respectiv intervenţia echipajelor medicale.
Ultimele studii arată că aproximativ 70.000 de români mor anual din cauza faptului că nu sunt resuscitaţi la timp. Din momentul în care este efectuat apelul la numărul de urgenţă 112 şi până când ajunge echipajul de salvare pot trece 5 sau chiar 15 minute. Tot potrivit statisticilor, 80% dintre români nu ştiu să acorde primul ajutor. AGERPRES