Programul de screening „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal a ajuns oficial și în județul Mehedinți. Peste 50000 de persoane cu vârste între 50 și 74 de ani, din Oltenia, vor avea acces gratuit la servicii medicale de înaltă calitate de prevenție, screening, diagnostic și tratament precoce al leziunilor premaligne colorectale.

Vineri, 9 decembrie 2022, programul a fost lansat, la Palatul Culturii „Teodor Costescu“, din Drobeta-Turnu Severin, Sala „Virgil Ogășanu”, începând cu ora 12.00. La eveniment au participat atât coordonatorii echipei de implementare: prof. univ. dr. Dan-Ionuț Gheonea, director științific al proiectului din partea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, Dan Neagoe-Băcanu, coordonator proiect din partea Asociației „Mereu pentru Europa”, conf. univ. dr. Mircea Mănuc, Institutul Clinic Fundeni (online), Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Marius Screciu, primarul Municipiului Drobeta-Turnu Severin, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Mehedinți, reprezentanți ai asociațiilor de pensionari din județ, precum și numeroși medici de familie interesați de implicarea în proiect.

Acțiunea este implementată de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova în parteneriat cu Asociația „Mereu pentru Europa” și va fi derulată în cadrul proiectului „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal“ – ROCCAS, în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2023.

Grupul țintă al programului de screening „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal“ îl reprezintă persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani din județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea, peste 60% dintre acestea fiind selectate din medii sociale dezavantajate. Din cele peste 50.000 de persoane incluse în program, aproximativ 2100 vor beneficia de servicii medicale de endoscopie digestivă inferioară.

ROCCAS este un proiect amplu, cu multiple implicații atât pentru grupul țintă, cât și pentru întreaga populație din Regiunea Oltenia. Beneficiile pe termen lung ale proiectului sunt scăderea costurilor serviciilor medicale prin aplicarea tratamentului în fază incipientă, creșterea duratei de viață a grupului țintă, aderarea la un comportament corect în domeniul prevenției, atât din partea pacienților cât și din partea medicilor de familie.

Pentru ca rezultatele proiectului să fie cele scontate este nevoie de o amplă implicare comunitară. Un rol extrem de important în derularea proiectului îl vor avea medicii de familie care, împreună cu autoritățile locale, dar și cu mass – media, care vor informa comunitățile în care activează de beneficiile participării la acest proiect. În plus, rolul medicilor de familie va fi unul definitoriu în stabilirea grupului țintă, ei fiind practic principalii actori care se vor ocupa de selecția pacienților eligibili și de înscrierea acestora în program.

Proiectul „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal“ este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și beneficiază de un buget de cinci milioane de euro.

Cancerul colorectal ocupă locul III în lume ca incidență și 11% din toate tipurile de cancer. Peste un million de persoane sunt diagnosticate anual cu această afecțiune. În România, cancerul colorectal este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer, având o mortalitate peste media mondială.

Detalii suplimentare pe www.preventiasalveazavieti.ro.