Pandemia provocata de noul coronavirus a evidentiat in cel mai dramatic mod posibil importanta separarii fluxurilor in unitatile medicale. Mai mult ca oricand s-a pus in evidenta ca este esential ca traseele si circuitele personalului medical, bolnavilor, apartinatorilor dar si ale multitudinii de probe, medicamente, materiale si alte obiecte care se misca in mod continuu intre zone ale unui spital sa fie separate.

Electronic Security Systems promoveaza de multi ani sistemele de transport pneumatic pentru spitale si a instalat un numar semnificativ de astfel de sisteme. Acestea degreveaza personalul medical de transportul mostrelor de sange pentru laborator, medicamentelor si altor obiecte de mici dimensiuni. Nu doar ca astfel creste rapiditatea in decizii si in consecinta calitatea actului medical, dar se reduce dramatic posibilitatea de raspandire a infectiilor intraspitalicesti.

Sistemelor automatizate de transport pentru spitale sunt construite special pentru mediul medical si pot transporta orice, pe orizontala si pe verticala, fara a interfera cu traficul uman. Practic, apasand un buton se pot trimite incarcaturile in deplina siguranta intre doua „statii” din spital. Infrastructura este complet sau partial ascunsa, iar containerele sunt acoperite antimicrobian:

 

Chiar neluand in calcul faptul ca salveaza vieti omenesti, calculul economic (ROI) arata ca, prin neocuparea carausilor umani, aceste sisteme se amortizeaza rapid.

Viorel Luta, administrator ESS: Reactia personalului medical este extraordinar de pozitiva. Sistemele de transport pneumatic pe care le-am instalat, incepand cu 2004,  sunt utilizate non-stop;  nimeni nu mai concepe ca ar putea transporta o mostra de analizat catre laborator altfel decat cu posta pneumatica.

In conditiile actuale, ne asteptam sa se investeasca in astfel de solutii, ca parte a programelor de modernizare a infrastructurii spitalicesti. Fluxurile trebuie reorganizate astfel incat sa se reduca interactiunea umana. Astfel, apreciem ca se va trece la nivelul urmator, adica se vor implementa sisteme capabile sa transporte mase si volume semnificativ mai mari; exista solutii de colectare a deseurilor, de transport al lenjeriei, etc. – si toate vor fi integrate in fluxul operational al unitatii medicale”.