senat.jpgSenatorii din Comisia de sănătate au început, marţi, dezbaterile pe marginea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului care se referă la cele 67 de spitale din toată ţara care au fost desfiinţate de la 1 aprilie. Parlamentarii au amânat luarea unei decizii până după analizarea amendamentelor care vor fi depuse.
În cadrul dezbaterilor la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2011 pentru modificarea art.5/2 din Ordonanţa Guvernului nr.70/2002 privind administrarea unităţilor sanitare publice de interes judeţean şi local, senatorul liberal Mircea Cinteză a declarat că ordonanţa este utilă, întrucât în sediile respectivelor spitale se pot construi centre multifuncţionale de sănătate.

„Noile centre nu vor mai aparţine de autorităţile locale, ci sunt trecute (n. red. – în subordinea) spitalelor judeţene. Scopul este ca pe locaţiile desfiinţate să se reînfiinţeze centre pentru ajutor sanitar de primă intenţie”, a spus Mircea Cinteză.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de sănătate a senatului, parlamentarul PSD Ion Rotaru, consideră că ordonanţa respectivă este o dovadă a incoerenţei politicii Guvernului. El a spus că problema de fond, în acest caz, este cea a finanţării. „Mi-e greu să înţeleg cum din raţiuni economice desfiinţăm spitale şi înfiinţăm altele, dacă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dispune de aceiaşi bani. Casa nu aduce bani suplimentari desfiinţând nişte structuri, ba din contră”, a spus Rotaru.

La rândul său, senatorul PNL Ion Vasile a apreciat că aceste centre de sănătate ar trebui să aibă şi nişte mini staţii de salvare, iar parlamentarul independent (UNPR) Liviu Câmpanu a precizat că ar trebui luată în considerare ideea că aceste unităţi ar putea avea şi paturi. Săptămânile următoare senatorii vor depune amendamente. În acest caz, Camera Deputaţilor este Camera decizională. În urmă cu trei luni, Ministerul Sănătăţii a desfiinţat 67 de spitale, majoritatea aflate în zona rurală sau în oraşe mici, care ar fi trebuit transformate în azile de bătrâni. AGERPRES