Marcând Ziua Mondială a Creierului, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților trage un semnal de alarmă asupra riscului real de accident vascular cerebral al pacienților cu fibrilație atrială non-valvulară din România și prezintă date noi îngrijorătoare despre povara bolii. Astfel, din cele aproximativ 200.000 de cazuri unice cu fibrilație atrială internate în 2017 în spitalele din România și cei 128.000 de români cu diagnostic de atac vascular cerebral (AVC), un număr de peste 24.000 au fost AVC corelat cu diagnosticul de fibrilație atrială, 10,2% din acest număr fiind persoane sub 65 de ani.Un procent important din cei internați cu FiA– 27,9% – sunt sub pragul de 65 de ani!Această radiografie la zi este realizată de SyreonResearch Romania, o companie specializată în analiză farmaco-economică, în cadrul campaniei de informare Schimbă Ritmul derulate de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.
”Sunt mai mult de 5 ani de când ne luptăm ca pacienții români cu fibrilație atrială să beneficieze de un management corect și de un tratament nou, eficient. Deși avem un risc de 5 ori mai mare de a face un accident vascular cerebral sever, această afecțiune nu este o prioritate pentru autorități”, spune Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților și pacient cu fibrilație atrială.
”Este îngrijorător că aproape 1/3 din cazurile de fibrilație atrială sunt sub 65 de ani, persoane active, înainte de vârsta de pensionare și înainte de vârsta recomandată pentru screening pe această afecțiune! La fel de îngrijorător este că 10,2% dintre cei internați cu diagnostic AVC și FiAsunt sub același prag de 65 de ani. Cu o informare corectă pentru diagnostic rapid, acces la servicii de diagnostic și tratament eficient, mii de cazuri de AVC și decese la pacienții cu fibrilație atrială ar fi putut fi prevenite! De aceea lansăm astăzi o petiție menită să aducă la suprafață și să formalizeze nevoile acestor români de prea multă vreme ignorați în condițiile în care fibrilația atrialăpoate fi depistată relativ simplu și fără costuri importante, iar abordarea clinică recomandată prin ghiduri internaționale permite un bun control al bolii și previne astfel eficient AVC-ul și celelalte complicații secundare,” încheie Vasile Barbu.