maternitate giulesti2.jpgSistemul medical care asigură tratament de specialitate şi protecţie nou-născuţilor de la Maternitatea Giuleşti a fost serios ”zdruncinat” de modalitatea defectuoasă de îndeplinire a îndatoririlor de serviciu de către Vasile Dima, şeful Serviciului tehnic al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Prof. dr. Panait Sârbu, potrivit referatului procurorilor prin care s-a dispus arestarea preventivă a acestuia.

Potrivit documentului obţinut vineri de AGERPRES, inculpatul, conform atribuţiilor de serviciu stabilite în fişa postului, avea obligaţia expresă ”să organizeze şi să răspundă de realizarea graficelor de întreţinere şi revizie tehnică a reparaţiilor, montajelor şi tuturor lucrărilor care asigură buna funcţionare a instalaţiilor şi aparaturii, să ia măsurile de îndeplinire şi respectare a normelor de prevenire a incendiilor, fiind chiar desemnat, prin dispoziţia directorului spitalului, şeful formaţiei civile de pompieri grad III din cadrul spitalului”.

Anchetatorii susţin că, în această calitate, Vasile Dima controla toată activitatea de prevenire a incendiilor şi de instruire a grupelor PSI din spital, având obligaţia, printre altele, de a verifica instalaţia electrică, de a reactualiza planurile de evacuare în caz de incendiu.


„În fapt, din analiza modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, rezultă că nu a efectuat aceste controale şi verificări pentru incendii, instalaţii şi aparate, inculpatul neputând prezenta graficele din care să rezulte îndeplinirea fiecărei atribuţii de serviciu în parte. Contrar acestor obligaţii, inculpatul nu a efectuat controlul periodic şi permanent al instalaţiilor sanitare, fapt confirmat prin lipsa documentelor care să demonstreze îndeplinirea acestor atribuţii”, se arată în referat.

Procurorii consideră că tulburarea ordinii publice ţine atât de lucrurile resimţite de opinia publică, dar şi de datele obiective care justifică plasarea în detenţie, ca măsură excepţională. „În cauză s-a realizat tulburarea ordinii publice, din cauza blocării activităţii medicale a spitalului, distrugerii aparaturii medicale necesare salvării şi tratării pacienţilor în ATI, punerii practic în imposibilitate a unităţii medicale de a mai asigura tratarea de specialitate. În mod prioritar s-a produs tulburarea opiniei publice, în raport de consecinţele umane, ireversibile pentru 5 bebeluşi şi deosebit de grave pentru alţi 6, prin fapta de neglijenţă a prezumtivului autor al infracţiunii”, se mai arată în document.

Din expertiza informatică realizată de Institutul de Tehnologii Avansate al SRI şi raportul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă rezultă că incendiul a avut o sursă de aprindere electrică şi a avut două faze. „Cea de a doua fază, datorită mediului îmbogăţit cu oxigen, a amplificat rapid şi în interval scurt de timp temperatura, până la un nivel care a generat o căldură atât de mare încât corpurile bebeluşilor, care cântăreau între 1kg şi maximum 2,5 kg au fost arse pe 50-70% din suprafaţa corpului”, susţin anchetatorii. De asemenea, procurorii arată că din nota privind stadiul desfăşurării expertizei tehnice întocmit de INSEMEX Petroşani rezultă că pe lângă sursa de incendiu principală, respectiv improvizaţie la instalaţia electrică, ar mai fi şi alte surse, şi anume de la alte aparate din salon.

„Sub acest aspect (…) rezultă că pe lângă sursa de incendiu principală se analizează şi alte surse potenţiale din zona focarului, respectiv hota cu flux laminar, care în conformitate cu perlele de topitură de metal solidificat pe care le prezenta, rezultă că a ajuns la o temperatură de topire de cca 650 grade C. De asemenea, din materialele arse rezultate în urma incendiului s-au identificat două elemente metalice specifice echipamentelor electrice, şi anume lamela de conectare la circuitul de pământare a unei prize şi un bimetal cu papuc conectat, aparţinând unui consumator electric”, se spune în referat. Procurorii mai susţin că, în raport cu probatoriul administrat în cauză până în acest moment procesual, rezultă că încălcarea ordinii juridice s-a realizat printr-un lanţ cauzal, în cadrul căruia neîndeplinirea atribuţiilor prevăzute în fişa postului de către inculpat s-a extins în timp şi a creat cadrul ce a generat incendiul cu consecinţele deosebit de grave.


„Pericolul concret are o existenţă legată de timp, iar probele administrate în interval de 10 zile, prin raportare la complexitatea cauzei, demonstrează că lezarea ordinii de drept apare ca actuală, faţă de momentul faptei, în raport cu faptele reţinute în sarcina inculpatului. (…) Într-un asemenea caz, probele care dovedesc faptul că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă pericol concret pentru ordinea publică sunt chiar indiciile temeinice din care rezultă că neglijenţa în serviciu a produs consecinţe de o gravitate extremă, ce declanşează prin ele însele puternice reacţii în rândul opiniei publice, fapt confirmat de analiza efectuată anterior”, se mai precizează în finalul referatului. Şeful Serviciului tehnic al Maternităţii Giuleşti, Vasile Dima, a fost reţinut vineri pentru 24 de ore de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmând a fi prezentat Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Procurorii au dispus vineri începerea urmăririi penale faţă de Vasile Dima sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave. AGERPRES