Institutia Prefectului Judetul Brasov a gazduit pe 8 aprilie o sedinta la care au participat reprezentanti ai tuturor factorilor din judet implicati in domeniul sanatatii. Reuniunea fost prezidata de prefectul Ion Gontea si de subprefectul Roxana Minzatu.
Prefectul le-a solicitat reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica, Casei de Asigurari de Sanatate, administratiilor publice locale si spitalelor sa prezinte o imagine cat mai clara asupra dificultatilor cu care se confrunta, pentru ca aspectele ce pot fi remediate prin modificari legislative sa poata fi aduse la cunostinta forurilor centrale.
Tematica abordata a fost deosebit de variata. Astfel, s-a discutat despre riscurile pe care le-ar presupune o descentralizare a activitatii medicale, fara a asigura surse de finantare suplimentare pentru administratiile publice locale. Un astfel de exemplu este cel al transferarii medicilor scolari si al mediatorilor sanitari pentru comunitatile de rromi la primarii, in conditiile in care exista dificultati in a asigura fondurile de salarii, dar si dotarea cabinetelor scolare.
Prefectul a constatat ca si in ceea ce priveste finantarea spitalelor exista mari discrepante de la o unitate la alta, avand in vedere ca unele primarii pot aloca fonduri, iar altele nu dispun de banii necesari. In plus, spitalele orasenesti nu primesc bani de la Ministerul Sanatatii, asa cum primesc cele de interes judetean sau regional.
Directorii de spitale au reclamat si modul defectuos in care le sunt apreciate prestatiile, sustinand ca sistemul de evaluare se face prin aplicarea automata, fara o analiza atenta, a unor indicatori de performanta prestabiliti.
Multe unitati spitalicesti din judet au ridicat si problema retrocedarii imobilelor in care isi desfasoara activitatea, avand in vedere ca pe viitor vor fi nevoite sa achite sume importante pentru chirii, ale caror sursa de finantare nu este precizata. Astfel de situatii sunt la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie si la cel de Neurologie si Psihiatrie. In plus, in cazul Maternitatii situatia juridica incerta a spatiilor poate determina piederea unei finantari importante de la Banca Mondiala.
Si Spitalul de Boli Infectioase este inclus intr-un astfel de program, dar si aici acordarea banilor este conditionata de construirea unui corp nou de cladire, pentru care pana acum nu s-a gasit finantare. O solutie pentru lipsa fondurilor din sistemul medical este accesarea de fonduri europene. Astfel, subprefectul Roxana Minzatu i-a invitat pe reprezentantii spitalelor sa conlucreze cu edilii si cu serviciile deconcentrate de specialitate pentru a depune proiecte cu finantare UE.
In prezent se fac demersuri pentru a se derula un program de modernizare a ambulatoriilor din spitale, prin Programul Operational Regional, urmand sa se elaboreze documentatii si pentru accesarea de fonduri pentru informatizarea unitatilor medicale si pentru instruirea personalului pe probleme de descentralizare.