Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat joi, pentru AGERPRES, că familii întregi sunt infectate cu noul coronavirus, în judeţ fiind depăşit, în această săptămână, recordul de cazuri de COVID-19.

„Am bătut recordul săptămâna aceasta şi noi, ca în toată ţara. Avem multe cazuri, e adevărat că majoritatea lor sunt izolate la domiciliu, dar bineînţeles şi răspândirea comunitară e intensă din acest motiv şi prin această măsură. Pentru că e greu ca într-o familie, mai ales cu varianta Omicron, care este extrem, extrem de contagioasă, e greu să realizezi condiţia de izolare măcar asemănătoare celor dintr-o instituţie sanitară, deci clar că nu se poate, şi atunci ajungem la situaţii în care familii întregi – părinţi cu doi copii şi cu bunici se infectează. Şi aici e vorba de categoria care e la risc, adică de vârstnici şi de bolnavi cronici, care, din păcate, mai şi mor. Adică nu e adevărat că nu se moare de varianta Omicron, deoarece, coroborat cu alte morbidităţii sau de starea de sănătate şi vârstă, vedem că mai apar şi la oameni mai tineri şi la oameni mai sportivi”, a declarat dr. Tar Gyongyi.

Aceasta a pledat, în continuare, pentru vaccinare şi purtarea corespunzătoare a măştii, punctând faptul că este vorba de responsabilitate individuală şi comunitară.

„Şi aici ar trebui să înţeleagă lumea, că nu ne vaccinăm să ne împăcăm conştiinţa sau să obţinem un certificat verde. Suntem obligaţi cu certificatul verde, suntem constrânşi, pentru că e în interesul sănătăţii şi dacă nu înţelegem asta, atunci statul încearcă să ne facă să înţelegem sau să acceptăm. La noi logica este greşită, adică noi ne vaccinăm pentru certificat verde, ca să putem intra la mall. Logica medicală este să ne vaccinăm şi să ne protejăm pentru noi. Nici masca nu o purtăm pentru stat sau pentru ştiu eu cine, o purtăm pentru noi, pentru comunitatea noastră, familia noastră, deci aici ar trebui schimbată concepţia asupra responsabilităţii personale, individuale şi comunitare”, a arătat dr. Tar.

Aceasta a mai spus că vede tot mai multe persoane care poartă masca de protecţie facială pe bărbie, considerând că este vorba de lipsă de respect.

„Deci, e un fel de lipsă de respect pentru medici, pentru sistemul sanitar, bătaie de joc, practic, să porţi o mască pe bărbie”, a spus şefa DSP Harghita.

Ea a mai precizat că numărul persoanelor care decid să se vaccineze este din ce în ce mai mic, procentul celor care s-au imunizat cu schemă completă fiind, în judeţ, de aproximativ 30%.

În data de 1 februarie, în Harghita s-au înregistrat un număr de 343 de infectări, fiind vorba de un record de cazuri înregistrate într-o zi de la începutul pandemiei. AGERPRES