Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Andrea Neculau, s-a declarat, într-o conferinţă de presă prilejuită de predarea mandatului, nemulţumită de rezultatele campaniei din judeţ de vaccinare împotriva COVID-19, ea adăugând că o parte din vină o poartă inclusiv medicii care nu s-au implicat şi „aduc deservicii”, iar atitudinea acestora ar trebui analizată de organul profesional al breslei.

„Braşovul este pe locul 5 în ţară cu privire la numărul de persoame vaccinate, cu 31%. Suntem printre judeţele fruntaşe – suntem umăr la umăr cu Constanţa şi Sibiul, de care ne despart foarte puţine procente – dar suntem departe de cifrele pe care ni le dorim. Suntem la o acoperire bună în rândul medicilor – aproximativ 60%, dar mult mai jos în ce priveşte personalul auxiliar. Nu sunt deloc mulţumită de faptul că unii colegi aleg să nu se implice în această campanie şi, mai mult, aduc deservicii (…) şi cred că şi Colegiul Medicilor ar trebui să se implice. Pot să înţeleg temerile oamenilor, dar nu pot să înţeleg că un profesionist nu interpretează corect dovezile ştiinţifice şi nu acţionează în consecinţă”, a afirmat dr. Neculau.

Totodată, ea a adăugat că este nemulţumită şi de rezultatele campaniei de vaccinare în mediul rural, unde deşi echipele mobile s-au deplasat în „ograda” sătenilor, aceştia au refuzat, deoarece există „multă teamă, mult misticism, multe idei greu de demontat”.

Dr. Neculau a afirmat că, în acest moment, singura modalitate de a continua vaccinarea anti-COVID-19 este comunicarea directă cu persoanele care ezită şi au temeri. Ea a precizat că, zilele acestea, DSP a demarat o campanie de informare în unităţile de învăţământ.

„Îmi pun speranţa în vaccinarea în cadrul instituţiilor medicale, medicii de familie, şcoli, universităţi, unde se pot pune întrebări legat de temeri. (…) Un grup de medici de familie instruiţi în comunicare pe tema vaccinării vor fi prezenţi şi vor răspunde întrebărilor pentru a determina atât profesorii, educatorii să răspundă întrebărilor, cât şi pe părinţi să accepte vaccinarea copiilor”, a arătat Neculau.

Ea a subliniat că vaccinul împotriva COVID-19 va ajunge o „vaccinare curentă, ca şi cea antigripală” şi va fi accesibil în toate cabinetele medicilor de familie. Conform lui Neculau, în prezent, din 350 de medici de familie din judeţ, 86 au semnat contracte de vaccinare.

Cu acelaşi prilej, ea a spus că autorităţile sanitare se aşteaptă inclusiv la Braşov „la o pantă foarte abruptă cu o creştere mare a numărului de cazuri de COVID-19 începând cu 15-20 septembrie”,  iar secţiile spitalelor care vor prelua aceşti pacienţii se vor activa gradual.

„Secţiile sunt planificate să intre în activitate în mod gradual, acest plan de intervenţie în caz de recrudescenţă a pandemiei a fost stabilit, împreună cu spitalele, încă din luna mai. În acel moment, noi am stabilit cine rămâne în activitate permanentă, chiar şi când nu avem niciun caz. (…) Secţiile de ATI au fost permanent deschise chiar şi în momentul de acalmie pentru că, chiar şi în momentul în care a existat un caz grav, trebuia direcţionat către o astfel de secţie. În momentul în care incidenţa creşte şi avem un prag de 0,5/1.000 şi un altul de peste 1/1.000 se activează secţiile cu paturi curente.(…) Ne ducem spre cele 500 de locuri pe care le-am avut pe perioada pandemiei”, a afirmat şefa DSP Braşov.

Dr. Andrea Neculau îşi va finaliza mandatul de director executiv al DSP în 1 septembrie, funcţie în care s-a aflat din aprilie 2020. În locul său a fost numită, până la data de 31 decembrie, dr. Claudia Bularca, care în perioada 2016-2018 a activat în DSP Braşov în calitate de purtător de cuvânt. AGERPRES