Răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice în spitale ar putea redusă datorită unor cercetări efectuate de Universitatea din Queensland, Australia

Dr. Patrick Harris și Dr. Brian Forde de la Centrul de Cercetare Clinică al UQ au ​​folosit secvențierea genomică integrală ca instrument de supraveghere pentru a identifica, urmări și destabiliza agenții patogeni care provoacă infecții asociate asistenței medicale (IAAM).

Dr. Harris a spus că IAAM sunt comune și sunt asociate cu rezultate mai slabe ale pacientului și costuri suplimentare legate de asistența medicală.

„Mai mult de 9% dintre persoanele internate în spital vor dobândi o infecție asociată, iar costul tratamentului devine o povară uriașă pentru sistemul de sănătate”, a spus Dr. Harris.

„Impactul este exacerbat de creșterea ratelor de rezistență la antimicrobiene. Dacă bacteriile rezistente provoacă boli grave, infecțiile în sânge și ratele mortalității pot ajunge până la 20%.”

Studiul de patru ani a comparat bacteriile rezistente la antibiotice, colectate de la pacienți din spitalele din Queensland, pentru a identifica legăturile genomice și, la rândul lor, rata de transmitere de la pacient la pacient.

„Metodele tradiționale de control și diagnosticare a infecțiilor nu pot urmări cu exactitate bacteriile care provoacă aceste infecții sau nu pot detecta evenimentele de transmitere în spitale”, susține Dr. Harris.

„Testarea genomică poate preveni sute de infecții, economisind milioane de dolari prin reducerea costurilor serviciilor de îngrijire. Totodată testarea genomică poate duce la reducerea suferinței și la scăderea numărului de decese.”

Cheia succesului proiectului a fost reprezentată de utilizarea continuă a genomicii ca instrument de supraveghere.

„Implementarea secvențierii în acest mod a însemnat că am putea identifica, urmări și întrerupe transmiterea acestor bacterii în timp real”, a declarat dr. Forde.

„Deși sunt dificil de implementat, strategiile de prevenire a infecțiilor, bazate pe aceste abordări genomice, vor deveni probabil noul standard de aur”, completează dr. Forde.

„Costurile considerabile asociate cu funcționarea acestui serviciu ar putea fi justificate de potențialele economii pentru sistemul de sănătate și de îmbunătățirea prevenției IAAM la pacienții vulnerabili.”

 

Sursă: www.technologynetworks.com