Hospice Casa Speranţei a inaugurat miercuri o secţie de pediatrie cu servicii integrate în cadrul Centrului de îngrijire paliativă din Bucureşti. Secţia este compusă dintr-o unitate cu o capacitate de 8 paturi, un centru de zi, un cabinet de consultaţii, o sală de stimulare multisenzorială, un cabinet de explorări funcţionale, sală de kinetoterapie, Şcoala HOSPICE – în care activităţile educaţionale sunt concepute individualizat pentru creşterea autonomiei personale şi a stimei de sine -, şi va avea şi echipă de îngrijire la domiciliu şi în spitalele partenere.

În prezent, Hospice Casa Speranţei îngrijeşte în Bucureşti 220 de copii care suferă de boli incurabile şi limitatoare de viaţă, însă numărul pacienţilor va creşte cu 50% în următorii doi ani când noua secţie de pediatrie va funcţiona la capacitate maximă.

De serviciile noului centru beneficiază nu doar copiii pacienţi, ci şi familiile acestora, prin servicii de parenting, consiliere psiho-emoţională şi spirituală, precum şi sprijin social.

„Pacienţii şi familiile lor sunt principala noastră grijă şi pentru ei am decis să deschidem noua secţie de pediatrie. Ne dorim ca prin acest centru să creştem eficienţa îngrijirii în rândul copiilor care suferă de boli incurabile şi limitatoare de viaţă, să oferim servicii de calitate unui număr cât mai mare de pacienţi, dar şi să accentuăm conştientizarea nevoilor lor speciale. De aceea, am gândit noua secţie ca pe un proiect sustenabil pe termen lung. În acest sens, am demarat deja procedura de semnare a unui contract cu Casa de Asigurări şi cu consiliile locale pentru obţinerea de noi finanţări”, a declarat Alexandru Pădureanu, director executiv Hospice Casa Speranţei.

Costurile proiectului vor fi de 610.000 de euro, pe o perioadă de doi ani, 75% din această sumă fiind acoperită de Kaufland România, restul fiind furnizat de Hospice Casa Speranţei.
Noua secţie de pediatrie cu servicii integrate acoperă o arie largă de afecţiuni: afecţiuni incurabile pentru care tratamentul curativ ar putea fi fezabil, dar poate eşua, caz în care ar putea fi necesar accesul la servicii de îngrijiri paliative pe lângă încercările de tratament curativ şi/ sau dacă tratamentul eşuează, afecţiuni în care moartea prematură este inevitabilă şi unde pot exista perioade îndelungate de tratament intensiv menite să prelungească viaţa şi să permită participarea la activităţi normale, afecţiuni progresive fără opţiuni de tratament curativ, în care tratamentul este exclusiv paliativ şi poate dura mai mulţi ani, afecţiuni ireversibile, dar non-progresive cu nevoi medicale complexe, care duc la complicaţii şi probabilitate de deces prematur.

Personalul medical şi nemedical care va deservi centrul de îngrijire pentru copii din Bucureşti va fi format iniţial din doi medici, cinci asistente şi o asistentă-şefă, şase infirmiere, un psiholog, un psihoterapeut, un psihopedagog şi un kinetoterapeut. AGERPRES