spit turceni.jpgSecţia de Psihiatrie a Spitalului din Turceni se află în imposibilitatea de a mai face faţă cheltuielilor cu cei 125 de bolnavi internaţi, dat fiind faptul că aceştia nu beneficiază de asigurare medicală, a declarat, joi, managerul unităţii spitaliceşti, Adriana Bălăşoiu.

Potrivit acesteia, pacienţii internaţi în secţia de psihiatrie au beneficiat de asigurare medicală până acum aproximativ 5 ani, moment în care costurile spitalizării au revenit unităţii spitaliceşti.

„Pacienţii de la Psihiatrie sunt internaţi de ani buni acolo. Nu pleacă niciunde din incinta spitalului, nici nu vine nimeni să îi viziteze. Au o viaţă tristă. Cei mai mulţi dintre ei au fost
abandonaţi de familii, dată fiind situaţia în care se află. Unora le-au expirat actele de identitate şi ei, în situaţia în care se află, nu sunt în stare să umble pe la poliţie să îşi facă altele. Din acest motiv şi-au pierdut calitatea de asigurat, fapt pentru care CJAS nu mai trimite bani pentru ei şi suntem nevoiţi ca, din fondurile spitalului, să le asigurăm cele trei mese zilnice plus tratamentul şi să ne încadrăm în 10 lei pe zi. Este o situaţie disperată, nu ştiu cât vom mai rezista”, a precizat managerul Spitalului din Turceni.

Adriana Bălăşoiu a precizat că, pe lângă situaţia financiară dramatică a secţiei de psihiatrie, probleme sunt şi la numărul cadrelor medicale, deoarece, cu toate că au fost scoase la concurs de multe ori posturile de medici specialişti, nimeni nu s-a arătat interesat de ele.

„Numărul normat de medici este de 5. În prezent, noi avem un singur medic pe toată secţia şi încă unul rezident. Aceştia sunt ajutaţi de 17 asistente, dintre care o parte se vor pensiona. Nu vine lumea la concurs, deoarece se ştie că situaţia este dificilă şi este mult de lucru cu pacienţii. În plus, avem pacienţi şi din judeţele învecinate, pentru care tot noi trebuie să plătim. Normal ar fi să fie internaţi în spitalele din judeţele respective, dar, o spun deschis, nu îi primesc, deoarece nu vor să lucreze cu nebuni”, a susţinut managerul spitalului. Unitatea spitalicească are datorii de 620.000 de lei, acumulate din anul 2009, ca urmare a nedecontării serviciilor prestate.

Prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, a menţionat că a făcut mai multe adrese către Guvern şi Ministerul Sănătăţii în care a solicitat reasigurarea persoanelor internate în secţia de psihiatrie, dar până acum nu a primit niciun răspuns. El le-a cerut reprezentanţilor spitalului să întocmească o nouă adresă, în care să specifice exact ce probleme întâmpină, urmând ca săptămâna viitoare să o înainteze Ministerului Sănătăţii. AGERPRES