Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a fost dotată cu echipamente medicale performante în valoare totală de 932.410 lei, în cadrul Proiectului „Viaţă pentru Nou-Născuţi în Mureş”, derulat de către Asociaţia Cristi Vasiliu, cu sprijinul Fundaţiei Vodafone Romania prin programul „Fondul Viaţă pentru nou-născuţi” şi a Consiliului Judeţean Mureş.

„Este un proiect care vizează dotarea secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul Clinic Judeţean Mureş cu 38 de aparate de înaltă performanţă cu o soluţie de telemedicină, schimbare a grupului electrogen şi dotarea cu UPS a clădirii şi, de asemenea, are şi o componentă de training pentru personalul medical care lucrează în secţia de terapie intensivă. Valoarea totală a proiectului este de 932.410 lei, din care 791.750 de lei este finanţare din partea Fundaţiei Vodafone România, 100.000 de lei este finanţare din partea Consiliului Judeţean Mureş şi 40.660 de lei este contribuţia noastră, a Asociaţiei Cristi Vasiliu”, a declarat preşedintele Asociaţiei Cristi Vasiliu, Delia Vasiliu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Deliei Vasiliu, trei etape din acest proiect au fost deja finalizate şi anume dotarea liniilor de terapie intensivă cu aparatura medicală, dotarea cu soluţia de telemedicină şi integrarea secţiei în reţeaua de telemedicină, în care sunt conectate alte 8 secţii de terapie intensivă nou-născuţi şi achiziţia grupului electrogen.

„În liniile de terapie intensivă au ajuns 36 de aparate medicale, şi anume 4 monitoare de funcţii vitale, 5 staţii de andocare, 10 injectomate, 5 infuzomate pentru alimentaţie parenterală, 3 aparate de ventilaţie noninvazivă, 5 aspiratoare de secreţii, 2 aparate de măsurare a bilirubinei transcutanat, un EKG şi un video laringoscop. Secţia este, începând de luna trecută, integrată în reţeaua de telemedicină. În perioada imediat următoare urmează să ajungă o masă cu hotă cu flux laminar pentru prepararea sterilă a perfuziilor şi a alimentaţiei parenterale. Va fi achiziţionat un ecocardiograf şi, de asemenea, până la sfârşitul anului va continua componenta de training pentru personalul medical”, a arătat Vasiliu.

Proiectul de la Târgu Mureş este unul dintre cele 6 proiecte care au câştigat finanţare la nivel naţional în prima rundă a fondului „Viaţă pentru Nou-Născuţi”.

Directorul Asociaţiei Vodafone România, Angela Galeţa, a arătat că România are o rată a mortalităţii infantile de 6 la mie, aproape dublă faţă de media Uniunii Europene, care este de 3-4 la mie.

„Iar aceste cifre nu sunt doar statistică, ele înseamnă copii care mor în România! La fiecare 7 ore un copil moare pentru că o secţie de neonatologie nu e suficient dotată. Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm. De aceea am ales anul trecut să lansăm fondul pentru nou-născuţi prin care ne-am angajat să oferim finanţare în valoare de 1.000.000 de euro pentru secţii şi compartimente de neonatologie de nivel 1 şi 2 din întreaga ţară. A fost o rundă de finanţare, la care au aplicat secţii de spital şi în urma căruia am ales să finanţăm 6 secţii. Cea de aici, de la Târgu Mureş, şi cele din Botoşani, Slatina, Craiova, Caransebeş şi Mediaş. (…) Am ales să investim în secţie de nivel 1 şi 2 pentru că în România există 164 de astfel de secţii şi doar în 14 oraşe există secţii de nivel 3, cele în care ajung copiii bebeluşi cu probleme grave de sănătate. Dar bebeluşul pentru fi transferat la secţia de nivel 3 trebuie stabilizat, trebuie salvat să nu moară şi trebuie ajutat să nu aibă efecte foarte grave ulterioare”, a susţinut Angela Galeţa, care a precizat că fundaţia a mai alocat peste 7.000.000 de euro în cele două secţii de neonatologie de nivel trei de la Bucureşti şi de la Constanţa.

Şefa Secţiei de Neonatologie a SCJ Mureş, dr. Laura Suciu, a precizat că anual aici se nasc 1.600 de copii şi că, din luna ianuarie, de la punerea în funcţiune a aparaturii noi, circa 20 de copii au ajuns la Secţia ATI.

La conferinţa de presă au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, şi managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, dr. Ovidiu Gârbovan. AGERPRES