spit floreasca.jpgNoua secţie de arşi grav a Spitalului de Urgenţă Floreasca, ce dispune de paturi, ar putea fi folosită cel mai probabil într-o zi sau două, au declarat oficiali din conducerea unităţii medicale. Secţia nouă nu a fost folosită încă din raţiunea de a optimiza îngrijirile pacienţilor critici în această perioadă şi pentru a folosi resursa umană la maxim.

„Nu a fost folosită dintr-un singur motiv: numărul de pacienţi care au sosit este mult mai mare decât numărul de locuri al secţiei. Aceea este o secţie cu şase paturi pentru pacienţi gravi. Acum a fost un număr foarte mare de pacienţi, de trei ori mai mare decât suporta ea. În prima etapă, pacienţii au nevoie de îngrijiri de tip terapie intensivă. Atunci, pentru a folosi resursa umană la optim, care nu este cea care ar trebui să fie – de opt persoane la fiecare pacient – că nu avem de unde în această clipă atâţia angajaţi, în prima etapă se folosesc îngrijirile de terapie intensivă, se duc la blocurile operatorii, iar pe măsură ce pacienţii s-au stabilizat din punct de vedere al terapiei intensive vor trece în secţia specializată pentru arşi grav. Acest lucru se va întâmpla probabil într-o zi sau două. Va fi folosită. Raţiunea a fost pentru a optimiza îngrijirile pacienţilor critici în această perioadă şi pentru a folosi resursa umană la maxim”, a explicat sursa citată.

Prima unitate modernă de îngrijire a bolnavilor arşi grav a fost inaugurată în luna aprilie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. „Această unitate este organizată şi va funcţiona la nivelul standardelor şi criteriilor impuse de exigenţele internaţionale privind îngrijirea bolnavilor arşi grav. Se pot face operaţii pentru cei arşi din toată sfera de patologii chirurgicale. Poate fi o problemă de neurochirurgie, de chirurgie abdominală, ortopedie, chirurgie toracică, orice astfel de probleme se rezolvă aici apelând doar la colegii din spitalul nostru”, declara atunci şeful secţiei prof. dr. Ioan Lascăr. El preciza că unitatea are şase paturi şi se adresează în exclusivitate pacienţilor adulţi cu arsuri profunde pe 50% din suprafaţa corpului.

Unitatea dispune printre altele de un aparat, unic în România, care realizează o presiune crescută a oxigenului şi oxigenează ţesuturile, un aparat radiologic complex, mobil, un „rinichi” artificial, dar şi un sistem de telemedicină.

MS a contribuit cu banii necesari pentru dotarea cu echipamente, instrumentar şi toată partea de infrastructură IT, toate paturile fiind monitorizate permanent şi sub supraveghere video. Suma alocată a fost de aproximativ 4.000.000 de euro. AGERPRES