Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu l-a avertizat, miercuri, pe premierul Victor Ponta că va sesiza Comisia Europeană în cazul în care în cadrul Guvernului se va lua decizia stopării decontării cheltuielilor medicale prestate de spitalele private către pacienţii asiguraţi.

„Domnule prim-ministru, în cazul în care Ministerul Sănătăţii sau Guvernul va desfiinţa sau va goli în orice fel de conţinut dreptul asiguraţilor din România de a-şi alege furnizorul de servicii medicale, subsemnatul, în virtutea dreptului de reprezentare a cetăţenilor care m-au trimis, prin votul lor, în Parlamentul European pentru a le susţine interesele, nu voi ezita să sesizez Comisia Europeană asupra acestui caz de infringement, care va duce România în faţa Curţii Europene de Justiţie”, susţine Sebastian Bodu în scrisoarea deschisă adresată premierului.

În susţinerea demersului pe care-l are în vedere, Bodu indică primului-ministru faptul că potrivit „Legii sănătăţii se recunoaşte în mod expres dreptul pacientului plătitor de asigurări de sănătate de a-şi alege furnizorul de servicii medicale”. „Din acest punct de vedere, legea amintită nu face distincţie între spitalele publice, spitalele publice cu secţii private şi spitalele private, oricare dintre aceste unităţi putând încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate, singura cerinţă fiind legalitatea funcţionării spitalului. (…) Legea conţine doar o listă cu natura serviciului medical ce face obiectul decontării, indiferent de capitalul prestatorului serviciului, de stat sau privat. În lumina declaraţiilor publice făcute de ministrul Sănătăţii, ca şi de alţi demnitari guvernamentali, vă aduc la cunoştinţă că suprimarea în orice fel a plăţilor aferente serviciilor medicale prestate de către spitalele private, indiferent de natura serviciului, către asiguraţii plătitori de contribuţii încalcă flagrant Legea sănătăţii. Acest lucru va duce la o avalanşă de acţiuni în instanţe”, adaugă europarlamentarul PDL.

Potrivit lui Bodu, „Directiva 2011/24/EU cu privire la dreptul asiguraţilor, plătitori de contribuţii sociale, de a beneficia de prestaţii medicale furnizate de unităţi sanitare din alte state membre UE reprezintă şi ea o garanţie a dreptului la opţiune, prevăzut în legislaţia naţională (Legea sănătăţii)”.

„Având în vedere dispoziţiile Directivei, se va ajunge la situaţia bizară ca mai mulţi cetăţeni români să se îndrepte către serviciile medicale ale spitalelor din străinătate. (…) Acest lucru va crea, desigur, o problemă instituţională între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele de asigurări din celelalte state membre. (…) Astfel stând lucrurile, Comisia Europeană va putea deschide o acţiune împotriva României”, mai susţine europarlamentarul PDL. AGERPRES