Camera Deputaţilor a adoptat un proiect care prevede instituirea Programului „Săptămâna conştientizării depresiei postpartum”, care va fi marcată în fiecare an cu o săptămână înainte de data de 1 octombrie – Ziua Europeană de combatere a depresiei.

S-au înregistrat 246 voturi ‘pentru’, 2 ‘împotrivă’ şi 11 abţineri.

Proiectul modifică şi completează în acest sens Legea nr.487/2002 privind sănătatea mintală şi a protecţia persoanelor cu tulburări psihice.

„Se instituie Programul „Săptămâna conştientizării depresiei post-partum”, perioadă ce va fi marcată în fiecare an, cu o săptămână înainte de data de 1 octombrie – Ziua Europeană de combatere a depresiei”, prevede proiectul.

Prevenirea îmbolnăvirilor psihice se va realiza prin programe ştiinţifice, medicale, educaţionale şi sociale, destinate şi mamelor aflate în perioada post-partum, mai stabileşte actul normativ.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătăţii completează în mod corespunzător Normele de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr.487/2002, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.488/2016.

„Săptămâna conştientizării depresiei post-partum are ca scop prevenirea, identificarea şi gestionarea tulburărilor de sănătate mentală perinatală/postnatală, prin organizarea unor ample campanii de educare a populaţiei în ansamblu, de educare a persoanelor dintr-o anumită populaţie şi de promovare a metodelor de bune practici pentru creşterea gradului de conştientizare şi atenţie în rândul acestora, dar şi pentru determinarea comunităţilor de a-şi construi propriile strategii de susţinere”, se arată în raportul comisiei de specialitate.

Acest program vizează sprijinirea şi sensibilizarea populaţiei pentru adoptarea acelor schimbări necesare privind sănătatea mentală a gravidelor şi mamelor, prin promovarea politicilor de bune practici/intervenţie privind îngrijirea interdisciplinară, instruirea cu privire la factorii de risc şi impact, detectarea precoce a depresiei, precum şi modalităţi eficiente de prevenţie/intervenţie cum ar fi: screening-ul, programe de vizitare la domiciliu, programe de autoajutorare ghidate şi diferite tipuri de terapii, se mai arată în expunerea de motive a proiectului. Camera Deputaţilor este for decizional. AGERPRES