Numarul cazurilor de campilobacterioza, infectie cauzata de un tip de bacterie care se intâlneste in special in carnea cruda de pui si care poate cauza diaree si febra la om, este in crestere in Uniunea Europeana, conform unui raport facut public joi de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA), care mai noteaza ca numarul cazurilor de imbolnavire cu salmonela la om s-a redus.

Raportul AESA releva ca numarul cazurilor de imbolnavire cu campylobacteria a crescut cu 7%, ajungând la 212.064 in 2010, cel mai recent an pentru care exista astfel de date. 2010 a fost totodata al cincilea an consecutiv in care s-a inregistrat o inmultire a infectiilor produse de aceasta bacterie, potrivit EUbusiness.

Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), cu sediul in Italia, si Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CEPCB), cu sediul in Suedia, precizeaza in raport ca motivele acestei cresteri ‘nu sunt pe deplin cunoscute’. „Comisia Europeana deruleaza in prezent o analiza costuri-beneficii privind masurile de control pentru aceasta bacterie la diferite stadii ale lantului alimentar”, se specifica in raport.

Documentul noteaza de asemenea ca numarul cazurilor de salmonela a scazut la 99.020 in 2010, de la 108.619 in 2009. Infectiile la om cauzate de bacilul listeria a scazut de asemenea usor, la 1.601 de la 1.654 in 2009.

Raportul releva insa ca numarul cazurilor la om de verotoxina, care cauzeaza E.coli, a crescut la 4.000 in 2010, de la 3.573 in 2009, cu majorari semnificative in special in Germania si Olanda. Conform documentului, 25 de persoane au murit in 2010 din cauza unor infectii provenite de la alimente sau animale.AGERPRES