Screeningul și tratamentul precoce al celulelor precanceroase pot reduce riscul de cancer anal la persoanele cu HIV, conform rezultatelor studiului ANCHOR, care a fost prezentat săptămâna aceasta la Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI 2022).
„Aceasta este prima demonstrație că screeningul și tratamentul pot reduce riscul de cancer anal. Cred că datele susțin includerea [a screening-ului și a tratamentului] în programele naționale de îngrijire a persoanelor seropozitive cu vârsta peste 35 de ani”, a spus profesorul Joel Palefsky de la Universitatea California din San Francisco.
Cancerul anal nu prezintă incidență ridicată în rândul populației generale, dar ratele au crescut atât pentru bărbați, cât și pentru femei începând cu anii 1970. Ca și cancerul de col uterin, cancerul anal este cauzat de papilomavirusul uman (HPV), una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. Virusul declanșează modificări celulare anormale care pot evolua spre displazie precanceroasă (cunoscută sub numele de leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt sau HSIL) și cancer invaziv.
Incidența cancerului anal este mult mai mare în rândul persoanelor cu HIV, fiind al patrulea cancer ca frecvență în rândul acestei categorii de pacienți. Cercetările anterioare au arătat că persoanele HIV pozitive au mai multe tipuri de HPV și au mai puține șanse de a elimina virusul în mod natural, prezentând o evoluție mai rapidă la HSIL sau a cancerului. Chiar și persoanele care urmează în mod eficient, tratamentul antiretroviral, pot dezvolta displazie anală și cancer.
Continuarea materialului pe platforma specializată Desprehiv.ro