Miercuri, 28.04.2021 s-a desfășurat episodul cu numărul 8 din Școala inimii, un proiect Asociația Pacienților cu Insuficiență Cardiacă Optim Cardio și Dr. Heart, în care Dr. Anamaria Avram ne-a vorbit despre pericolul din spatele fibrilației atriale. Dr. Anamaria Avram este medic primar cardiolog – Clinica de Cardiologie a Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni” și asistent universitar U.M.F. ”Carol Davila” București.

Pentru a înțelege ce este fibrilația atrială, medicul ne-a explicat ce înseamnă ritmul normal al inimii, care se mai numește ritm sinusal (RS sau nodal, stabilit de nodul sino-atrial).  Atriile, camerele superioare ale cordului, se contractă regulat cu o frecvență între 60 și 80 de bătăi pe minut, astfel încât fiecare contracție a cavităților atriale antrenează o contracție a camerelor inferioare ale inimii – ventriculi – iar fiecare contracție ventriculară pompează sângele în organism, generând bătaia cardiacă sau unda de puls (percepută prin palpare).

Fibrilația atrială, Afib sau AF, este cea mai frecvent întâlnită aritmie – atriile nu se mai contractă normal, pereții atriali doar tremură sau fibrilează, iar ventriculii se contractă neregulat și, de obicei, foarte repede.

Contracțiile atriale sunt imperceptibile, ritmul sinusal recunoscându-se doar pe electrocardiograma (ECG sau EKG) de suprafață prin prezența undelor P. Pe electrocardiogramă, fibrilația se identifică prin prezența undelor f și simbolizează o activitate electrică atrială haotică și nearmonizată, așa cum este în cazul ritmului sinusal normal.

 

Citiți articolul integral pe platforma specializată CardiologiModernă.ro