În perioada 16-18 noiembrie 2023, Iașul revine în atenția întregii comunități medicale din țară prin intermediul celei de a II-a ediții a Școlii de Toamnă în Neuroștiințe Moderne din România „Inspirație pentru noua generație”, organizată în parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” și Asociația Human Brain Academy, cu sprijinul Societății Române de Neurochirurgie și al Ministerului Sănătății, eveniment ce are ca principal scop promovarea educației și diseminarea cunoștințelor, nu numai pentru studenții la medicină care se gândesc la o carieră în neuroștiințe (neurochirurgie, neurologie, oftalmologie, anatomie patologică, radiologie, etc), ci și pentru specialiștii și rezidenții de alte specialități conexe precum radiologie, radioterapie, robotică, oftalmologie, anatomie patologică, medicină de urgență, bioinginerie, fizică medicală, care au astfel posibilitatea de a-și îmbogăți cunoștințele în aceste domenii.

Împlinirea în această toamnă a unui an de la înființarea Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică Leksell Gamma Knife din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, reprezintă un bun prilej de analiză, de prezentare a experienței dobândită de întreaga echipă care activează în această disciplină aflată în plină ascensiune, în cadrul unui Simpozion Leksell Gamma Knife Noi aplicații și provocări”, care va avea loc pe data de 17 noiembrie 2023.

Radiochirurgia de tip Leksell Gamma Knife s-a dovedit a fi în ultimii 20 de ani o resursă terapeutică valabilă și recunoscută pentru un spectru larg de patologii neurochirurgicale, atât în domeniul oncologic, cât și în cel vascular și funcțional. Recent, progresele și perfecționările protocoalelor oncologice, împreună cu progresele în imagistica funcțională au creat noi provocări și oportunități mai largi pentru pacienții eligibili pentru radiochirurgia stereotaxică cerebrală.

Simpozionul Leksell Gamma Knife „Noi aplicații și provocări” se adresează medicilor, fizicienilor medicali precum şi studenţilor la fizică medicală sau inginerie biomedicală. Participanții vor dobândi abilități în tratamentul metastazelor cerebrale, în special în interacțiunea dintre radiochirurgie, imunoterapie și alte terapii oncologice inovatoare. Vor fi discutate protocoalele imagistice, vizând atât îmbunătățirea planificării tratamentului, cât și evaluarea rezultatului.

Publicul Țintă/Audiența: Sesiunile de curs precum și sesiunile de workshop hands-on ale Școlii de Toamnă în Neuroștiințe Moderne din România se adresează următoarelor categorii: Studenți, Medici rezidenți, Medici specialiști si primari în specialitățile Neurochirurgie, Neurologie, Oftalmologie, Neurooftalmologie, NeuroRadiologie, NeuroRobotică, Neuroanatomie Patologică, NeuroMedicină de Urgență, Bioingineri, Fizicieni Medicali.

În cadrul celei de-a II-a ediíi a Școlii de Toamnă în Neuroștiințe Moderne din România vor fi organizate mai multe sesiuni de workshop și anume: Workshop “Leksell Gamma Knife”, Workshop “Neuroendoscopie Cranială și Spinală”, Workshop de Robotică în Neurochirurgie, Workshop “Anatomie Patologică”, Workshop “Tehnici Microchirurgicale și Endovasculare”, etc.

„Specialiști cu experiență din țară dar și din străinătate vor fi alături de noi toți pentru a ne împărtăși cu generozitate din experiența lor, întregul eveniment dorind a fi un prilej optim pentru schimbul de cunoștințe, pentru a genera noi idei, concepte, strategii și abilități practice în neuroștiințe, în beneficiul pacienților și prestigiul neuroștiințelor. Acest eveniment nu își propune să fie exhaustiv; scopul nostru este de a stimula și încuraja tinerii participanți să urmeze calea neuroștiințelor și să transmitem instrumentele necesare pentru o opinie corectă și informată asupra informațiilor medicale. Deși acest curs nu pretinde că deține toate răspunsurile la subiectele controversate din neuroștiințe, credem că va oferi studenților și rezidenților o înțelegere îmbunătățită a subiectelor abordate. Toate acestea sunt argumente pentru prezența dumneavoastră la acest eveniment de înaltă ținută științifică și academică, fiind interesat să dezvoltăm noi parteneriate și colaborări care să încurajeze realizarea de proiecte de cercetare în domeniul medical. Vă invit să ne fiți alături în organizarea acestui eveniment, diseminând această informație către toate persoanele interesate. Am încredere că veți găsi acest eveniment stimulator și plin de satisfacții”, a declarat Conf. Univ. Dr. Lucian Eva, Președinte Curs STN 2023.