Cel mai mare eveniment al acestui an dedicat medicilor rezidenţi în medicina de familie din România „Şcoala de vară naţională” îşi deschide astăzi porţile la Hotelul Alpin din Poiana Braşov şi va reuni într-o nouă perspectivă a comunicării şi a interactivităţii cadre didactice universitare, cercetători ştiinţifici şi 87 de medici rezidenţi din 8 centre universitare.

Astfel, purtând sloganul „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în medicina de familie!” , în perioada 7-10 septembrie, prima ediţie a proiectului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti – „Şcoala de vară naţională a medicilor rezidenţi în medicină de familie” îşi propune nu doar să construiască punţi solide de legătură între medicina de familie şi celelalte specialităţi medicale, dar şi să ofere tuturor participanţilor un program inedit şi intensiv de instruire profesională bazat pe conceptul educaţie medicală continuă.

Mă bucur că am ocazia să particip la acest eveniment important pentru medicina de familie, unde vor fi abordate subiecte de interes, precum prevenţia şi oferirea de servicii de asistenţă medicală primară în comunităţile rurale. Ministerul Sănătăţii are ca prioritate dezvoltarea serviciilor de medicină de familie. Investiţiile directe făcute în ultima perioadă în reabilitarea şi dotarea cu echipamente a cabinetelor de medicină de familie prin PNRR, alocarea de fonduri suplimentare pentru servicii de asistenţă medicală primară, inclusiv pentru prevenţie, şi încurajarea tinerilor medici să lucreze în acest domeniu demonstrează o schimbare de mentalitate care trebuie continuată şi dezvoltată” a declarat Ministrul Sănătăţii, Prof.Univ.Dr. Alexandru Rafila.

 

Motivarea axelor prioritare

Cardiologie – Numărul tot mai mare al afecţiunilor cardiace. Necesitatea depistării şi intervenţiei timpurii pentru aceste afecţiuni. Monitorizarea pacienţilor.

Vaccinologie – Promovarea vaccinării prin conştientizarea riscurilor şi descrierea beneficiilor. Necesitatea aplicării corecte a schemei naţionale de vaccinare şi prezentarea opţiunilor de vaccinare suplimentare.

Prevenţie şi screening – Baza medicinei de familie. Necesitatea unei abordări centrate pe prevenţie şi screening. Cunoaşterea metodelor de screening şi educarea pacienţilor prin prevenţie.

Sănătatea orală – O arie prea puţin abordată în medicina de familie. Necesitatea controalelor periodice cu monitorizarea factorilor de risc.

Medicina de familie în mediul rural – Diferenţe semnificative de practică în urban/rural. Necesitatea pregătirii specifice pentru mediul rural.

Simulare în medicina de familie – Are un rol major în pregătirea specifică oferind abilităţi practice esenţiale şi crescând încrederea în sine a medicului.

Comunicarea – Comunicarea specifică în medicina de familie, pe grupe de vârstă şi în funcţie de patologii.

Mai mult, în cadrul acestei prime ediţii a „Şcolii de vară naţionale a medicilor rezidenţi în medicină de familie” cei 87 de medici rezidenţi , selectaţi la nivel naţional în funcţie de performanţele academice pe care le au în palmares, vor putea îmbina teoria cu practica, având o zi dedicată simulării, în care vor putea utiliza manechinele din cadrul Centrului de Simulare al UMF Carol Davila.

Acest frumos proiect dedicat medicinei de familie , şi în mod distinct medicilor rezidenţi din această specialitate, reprezintă o primă etapă dintr-un program educaţional extins pe care Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi-a propus să-l implementeze la nivel naţional în această arie medicală, într-un context actual în care evoluţia rapidă a medicinei impune noi cerinţe şi o nevoie stringentă de perfecţionare şi de dezvoltare a unor abilităţi specifice în rândul medicilor de familie al căror aport rămâne unul imperios şi indispensabil funcţionării sistemului sanitar românesc la cele mai înalte standarde” a declarat Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Prof.Univ.Dr. Viorel Jinga.

La rândul său, iniţiatoarea şi coordonatoarea acestui proiect, Prof.Univ.Dr. Ana Maria Alexandra Stănescu – Şef de Disciplină Medicină de Familie în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a ţinut să precizeze că:

„Ne dorim să oferim medicilor rezidenţi din medicina de familie o pregătire la cel mai înalt nivel, atât teoretică cât şi practică , să creăm punţi solide de legătură între medicina de familie şi celelalte specialităţi medicale , iar pe de altă parte să reuşim să identificam nevoile acestor medici pentru a putea veni în întâmpinarea lor cu soluţii eficiente şi concomitent să îmbunătăţim substanţial condiţiile din această specialitate medicală prin care ne propunem să acoperim şi deficitul medicilor de familie cu medici tineri şi bine pregătiţi profesional”.

Derulată sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, „Şcoala de vară naţională a medicilor rezidenţi în medicină de familie” este organizată de Disciplina Medicină de Familie – Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” cu sprijinul Fundaţiei UMF Carol Davila „Împreună pentru Educaţie şi Sănătate” şi reuneşte 87 de medici rezidenţi în medicină de familie din următoarele centre universitare: Bucureşti, Sibiu, Braşov, Craiova, Cluj-Napoca, Oradea, Galaţi şi Iaşi.

„Şcoala de vară naţională a medicilor rezidenţi în medicină de familie” se adresează tuturor medicilor rezidenţi înregistraţi în specialitatea medicină de familie pe teritoriul României. Selecţia a fost făcută fără a aplica criterii de discriminare cu privire la naţionalitate, vârstă, sex, orientare de gen sau orice alt criteriu discriminatoriu.

Cu această ocazie, sâmbătă, 9 septembrie, ora 12, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti va organiza conferinţa de presă intitulată generic „Provocări ale pregătirii medicilor rezidenţi în medicina de familie”, eveniment la care şi-au anunţat prezenţa Ministrul Sănătăţii, Prof.Univ.Dr. Alexandru Rafila, Rectorul UMF Carol Davila din Bucureşti, Prof.Univ.Dr. Viorel Jinga, Şef de Disciplină Medicină de Familie- SUUMC, Prof.Univ.Dr. Ana Maria Alexandra Stănescu, precum şi medici rezidenţi din medicina de familie.