Pe 28 august s-a dat startul Școlii de Hemofilie și Leadership 2023: Un Mix de educație, mișcare, socializare și inspiratie, la Eforie Nord.

În prima zi a avut loc o sesiunea medicală cu Profesor Dr. Margit Șerban și Conf. Dr. Ioana Ioniță. Această sesiune a fost un izvor neprețuit de informații și clarificări despre abordările moderne în tratamentul și managementul hemofiliei.

În cadrul Școlii de Hemofilie s-au abordat subiecte precum:

🔹 Sporturi Recomandate – De la kinetoterapie la sporturi sigure pentru hemofilici, cum ar fi înotul și ciclismul.
🔹 Sănătatea Articulară – Fizioterapie, kinetoterapie și hidrokinetoterapie au fost subiectele de discuție.
🔹 Sănătatea Orală și Durerea – Importanța consultului periodic și tratamentului durerii.
🔹 Intervenții Chirurgicale – Cum să te pregătești și ce să aștepți.
🔹 Analiza de Laborator – Înțelegerea diagnosticării timpurii și testării.
🔹 Mituri și Comunicare – Demontarea miturilor și îmbunătățirea comunicării între pacienți, medici și familie.

🔹 Infectii Virale – Informații utile despre riscurile și prevenția infecțiilor.

Invitați speciali de renume în domeniul hemofiliei și nu numai au luat cuvântul în cadrul acestui eveniment:

  • Doctor Florica Ghilezan, un expert recunoscut în tratamentul hemofiliei, care a împărtășit cele mai recente noutăți și cercetări în domeniu.
  • Doctor Andreea Vataman, un alt medic cu experiență bogată în gestionarea hemofiliei, în ceea ce priveste partea de fiziokinetoterapie, care a oferit informații valoroase și sfaturi pentru pacienți și familiile lor.
  • Domnul Clive Smith, președintele Asociației de Hemofilie din Anglia, care a inspirat cu povestea lui de viață și a împărtășit experiențele deosebite din punct de vedere al pacientului cu hemofilie și alte coagulopatii.
  • Valentina Uscatescu MD PHD a vorbit despre pionieratul în tratarea hemofiliei și programul comun cu talasemia, provocările și reusitele de-a lungul timpului, precum și despre proiectul ” Tabăra, O Rază de Speranță”, fondat de catre doamna Adriana Henderson din SUA, alte proiecte importante privind hemofilia și colaborarea cu Rep. Moldova, susținut de echipa de la Institutul Fundeni.
  • Ana Maria Marcu MD, apreciat pediatru de la Institutul Clinic Fundeni a prezentat într-o maniera complexă și extrem de atrăgătoare informațiile bine de știut de către personalul de la școală/gradiniță atunci cand au un copil cu hemofilie în clasă, responsabilitățile (elevi, părinți, școală).
  • Mihai Emanuel Himcinschi MD a adus informații esențiale despre hemofilie, simptomatologie, diagnostic, tratament și viața cu această condiție.
  • Dr. Alin Pandea a împărtășit soluții pentru gestionarea sângerărilor la nivelul articulațiilor și mușchilor, asistența musculoskeletală și Intervențiile chirurgicale, terapia durerii și ale artrozelor hemofilice.
  • Robert Sighiarăau, deputat in Parlamentul Romaniei, a discutat despre progresele în tratament și nevoia de a lucra pentru egalitatea de șanse, rolul familiei și al comunității pentru o viată mai bună.
  • Dr. Ciprian Tomuleasa a prezentat obiectivul „Zero sângerări” în România și importanța digitalizării în medicină. De asemenea a expus rolul unui registru de pacienti si importanta pe care acesta îl are în formularea de politici publice dedicate pacienților.

Școala de Hemofilie și Leadership 2023 a fost o experiență plină de informații valoroase și oportunități de conectare.

Sursa: Asociatia Romana De Hemofilie