Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat, joi, reluarea intervenţiilor de transplant de ţesut (os-tendon-ligament) în cadrul Programului Naţional de Transplant – Subprogramul Os-Tendon, după reacreditarea procedurii de către Agenţia Naţională de Transplant, prin efectuarea unei artroplastii de revizie de şold cu alogrefă.
„O echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de dr. Andrei Gulian, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, secţie condusă de prof. dr. Tiberiu Băţagă, a realizat, în cursul zilei de ieri, 06 iulie 2022, o intervenţie de revizie artroplastie totală de şold drept cu alogrefare cu ţesut osos spongios unui pacient de 61 de ani, cu decimentare aseptică a artroplastiei totale de şold cimentată pe partea dreaptă, cu bascularea cupei şi protruzia acetabulară a cupei posttraumatic, cu hepatita virală B activă. Intervenţia chirurgicală, desfăşurată sub anestezie generală cu intubaţie oro-traheală, a durat aproximativ 4 ore şi jumătate şi a constat în înlăturarea componentelor protetice degradate de la nivelul acetabulului drept şi femurului drept, grefarea acetabulului drept cu ţesut osos spongios (alogrefă) şi fixarea componentelor endoprotetice de revizie”, a precizat SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.
Coordonatorul echipei, dr. Andrei Gulian, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, a arătat că această operaţie oferă multe avantaje, cum ar fi recuperarea mai uşoară cu revenirea la mers cu încărcare parţială/progresivă din a treia zi postoperator.
În plus, a explicat doctorul, datorită reconstrucţiei acetabulului drept cu ţesut osos spongios (alogrefă) a fost posibilă implantarea componentelor endoprotetice de revizie.
„Evoluţia pacientului este una bună, starea sa fiind de gravitate medie, plaga post operatorie este în curs de vindecare, fără semne inflamatorii locale. În următoarele 4-6 săptămâni pacientul se va deplasa prin mers cu încărcare parţială, ulterior reia mersul cu încărcare progresivă până la mers normal, cu reluarea conduitei de viaţă normală. Intervenţia s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie, iar echipa care a realizat intervenţia este formată din dr. Andrei Gulian, dr. Ioan Nemeş, medic primar ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Valeriu Hîţu, medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie, dr. Vlad Răzvan Bercheşan, medic rezident ATI (…) Ţesutul osos spongios (alogrefa) necesar pentru intervenţia de revizie artroplastie totală de şold drept provine de la Banca de Ţesut Colentina, coordonată de dr. Andrei Nica”, se menţionează în comunicatul SCJU.
Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş le-a mulţumit familiilor donatorilor şi echipelor medicale care au făcut tot posibilul ca alţi pacienţi să primească şansa la o viaţă mai bună în urma transplanturilor. AGERPRES