În perioada 17-18 noiembrie 2022, SCJU Sibiu a participat pentru prima dată la Conferinţa Naţională de Aritmologie (ARCA) care s-a desfăşurat la Bucureşti. Echipa spitalului, coordonată de Dr. Bitea Cornel – Ioan, a fost reprezentată la eveniment de către Dr. Catrina Bianca, medic specialist cardiolog, cu supraspecializare în stimulatoare si defibrilatoare cardiace.
În cadrul manifestării ştiinţifice, Dr. Catrina Bianca a prezentat activitatea de aritmologie – electrofiziologie desfăşurată în cadrul laboratorului spitalului judeţean şi a discutat despre noile tehnici de implant utilizate. Astfel, SCJU Sibiu se aliniază în rândul spitalelor care desfăşoară activităţi complexe de implant de dispozitive cardiace, obţinând recunoaştere la nivel naţional pentru activitatea prestată.
Subliniem că Laboratorul de Angiografie si Cateterism cardiac al SCJU Sibiu a obţinut anul acesta, în completarea programului de cardiostimulatoare, programele naţionale pentru defibrilatoare şi resincronizatoare cardiace, astfel încât actualmente în cadrul celei mai importante unităţi sanitare din judeţ se pot implanta toate tipurile de dispozitive cardiace: stimulatoare, defibrilatoare şi resincronizatoare.
„De aceste servicii pot beneficia pacienţii asiguraţi, care sunt diagnosticaţi cu bradicardii severe, insuficienţă cardiacă însoţită de bloc de ramură, cei cu tahicardii ventriculare sau aritmii ameninţătoare de viaţă. Aceştia trebuie sa fie evaluaţi iniţial de un medic cardiolog cu pregătire în aceste domenii şi ulterior redirecţionaţi către serviciul de cardiologie intervenţională/aritmologie. Pacienţii trebuie să fie internaţi în cadrul secţiilor de cardiologie”, explică Dr. Catrina Bianca.
Suplimentar activităţii de implant al dispozitivelor cardiace, tot în cardul Laboratorului de Angiografie si Cateterism cardiac se efectuează coronografii si angioplastii coronariene complexe şi, în acest sens, facem demersuri pentru accesarea programelor naţionale de dilatare percutană (implant de stenturi) si pentru programul de infarct miocardic acut.
Procedurile sunt gratuite pentru pacienţii auguraţi, fie prin decontare de către Casa de Sănătate (dispozitive cardiace) sau asigurate din bugetul alocat de SCJU Sibiu (implant de stenturi).
„Activitatea desfăşurată în cadrul laboratorului, în interesul direct al pacientului, devine din ce în ce mai complexă iar numărul celor care se adresează serviciului e în creştere. Încercăm permanent să extindem gama de patologii cardiovasculare tratate în serviciul nostru, astfel încât sibienii să beneficieze de proceduri complexe la nivel local”, a declarat Dr. Bitea Cornel – Ioan, coordonatorul Laboratorului de Angiografie si Cateterism cardiac.