Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea, prin Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, a depus spre finanţare două proiecte în valoare totală de aproape 35 milioane de lei, pentru achiziţia a 56 de echipamente care vor contribui la diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor de cancer, a informat Primăria Oradea.

Proiectele au fost depuse spre finanţare prin Programul Sănătate 2021-2027, iar procedurile de achiziţie publică pentru aceste echipamente vor fi derulate de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor.

Proiectul „Dotarea laboratorului de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor” are o valoare totală de 9.995.179,80 lei, cu o valoare nerambursabilă de 9.741.591,99 lei.
Acest proiect presupune achiziţia unui număr de 41 de echipamente, precum: histoprocesor automat cu două camere de reacţie pentru procesarea simultană de fragmente tisulare de dimensiuni şi textură diferite şi program special pentru biopsii; microscop optic pentru tumor board; microscop optic de rutină; imprimantă automată de casete cu staţie de descărcare automată; sistem de secvenţiere de capacitate mare şi de capacitate medie; extractor automat pentru acizi nucleici; bloc cu încălzire uscată; automat de imunohistochimie, imunofluorescenţă şi hibridizare in situ, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

În ceea ce priveşte celălalt proiect, intitulat „Investiţii în infrastructura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului”, acesta are o valoare totală de 24.920.342,16 lei, cu o valoare nerambursabilă de 24.381.910,00 lei. Acest proiect presupune achiziţia unui număr de 15 de echipamente, constând în: turn pentru laparoscopie cu linie video full 4k cu instrumentar aferent şi unitate electrochirurgicală, sistem 3D 4K pentru diagnostic şi tratament oncologic cu marker fluorescent în chirurgia clasică şi laparoscopică, robot chirurgical cu consumabile pentru 250 proceduri chirurgicale, ecograf multidisciplinar urologie, laser urologie, ecograf intraoperator, ecograf performant, adaptat pentru elastografia ţesutului tumoral, staţie de lucru electrochirurgie cu unitate de coagulare argon plasmă şi disector cu jet de apă, sistem de ablaţie prin electroporaţie, sistem ablaţie cu microunde, sistem crioablaţie, masă de operaţie, lampă scialitică cu monitor, sistem de videomanagement al sălii de operaţie, set pentru chemoembolizare.

„Aceste echipamente vor aduce beneficii în actul medical, atât prin diagnosticarea exactă a bolilor oncologice cât şi în prognosticul şi tratamentul oncologic. Menţionăm că pentru achiziţionarea acestor echipamente sunt în derulare trei proceduri de achiziţie publică derulate de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor”, se precizează în comunicatul Primăriei. AGERPRES

 

Sursa foto: Spital Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea