Cercetătorii francezi au localizat acea regiune din creier din care provin „vocile” care îi bântuie pe pacienţii diagnosticaţi cu schizofrenie şi au reuşit să le facă „să tacă”, graţie unui tratament cu impulsuri magnetice, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate marţi, informează AFP.
Mai mult de o treime dintre pacienţii trataţi cu impulsuri magnetice în cadrul unui test clinic au prezentat o reducere „semnificativă” a acelor halucinaţii auditive, au precizat autorii studiului într-un comunicat.
Cercetătorii francezi au realizat acest studiu pe un eşantion alcătuit din 26 de pacienţi, care au primit un tratament de stimulare magnetică transcraniană (Transcranial Magnetic Stimulation-TMS), ce constă în aplicarea unor impulsuri magnetice asupra creierului prin traversarea oaselor cutiei craniene. Alţi 33 de pacienţi au primit un placebo.
„Este primul test controlat (tratament faţă de placebo) care arată o ameliorare la aceşti pacienţi, ţintind o zonă specifică a creierului şi folosind această stimulare (TMS) de înaltă frecvenţă”, a declarat prefesoara Sonia Dollfus de la CHU Caen (Franţa), coordonatoarea studiului.
Pacienţii din primul grup au primit o serie de impulsuri magnetice în cadrul a două şedinţe pe zi, timp de două zile, asupra acelei părţi din lobul temporal din creier care este asociat cu limbajul.
După două săptămâni, a fost făcută o reevaluare a vocilor pe care le auzeau acei pacienţi. Aproape 35% dintre persoanele tratate au prezentat o ameliorare semnificativă.
„Acum putem să spunem cu certitudine că am găsit o zonă anatomică specifică din creier care este asociată cu halucinaţiile auditive verbale din domeniul schizofreniei. Şi am arătat că tratamentul prin stimulare magnetică transcraniană de înaltă frecvenţă este eficient cel puţin în cazul unei treimi din totalul persoanelor diagnosticate”, a adăugat cercetătoarea franceză.
Totuşi, cercetătorii au încă în faţă „un drum lung” de parcurs înainte de a putea să determine utilitatea acestui mod de stimulare în cadrul unui tratament pe termen lung.
Rezultatele studiului au fost prezentate la cea de-a 30-a ediţie a congresului organizat de Colegiul european de neuropsihofarmacologie (ECNP), care a avut loc la Paris.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), schizofrenia afectează peste 21 de milioane de persoane pe plan mondial.
Această afecţiune psihiatrică se declanşează cel mai adesea în adolescenţă şi în prima parte a vieţii adulte, la vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani.AGERPRES