asistente.jpgReprezentanţii Colegiului Medicilor din Braşov, reuniţi miercuri în adunarea generală, atrag atenţia că schimbarea permanentă a legislaţiei bulversează tot sistemul de sănătate. Preşedintele Colegiului Medicilor din Braşov, dr. Gabriel Moraru, a dat exemplu problemele ivite la fiecare început de an odată cu apariţia contractului-cadru.

„Este o problemă permanentă şi, în loc să se rezolve odată pentru totdeauna problemele, printr-o legislaţie coerentă şi stabilă, în fiecare an se schimbă câte ceva şi acest ceva bulversează tot sistemul. Nici nu ştiu care este raţiunea schimbării, pentru că până la urmă nu se câştigă nici mai mult nici mai puţin iar furnizorii de servicii medicale şi pacienţii pierd. Anul acesta a fost o întârziere imensă şi nepermisă în publicarea contractului-cadru, a normelor de aplicare, apoi apariţia normelor de aplicare la cele existente deja, care bulversează toată activitatea”, a afirmat Moraru.

El a adăugat că subfinanţarea cronică a sistemului de sănătate va afecta în continuare şi prescrierea reţetelor compensate şi gratuite. O problemă cu care se confruntă medicii în prezent este scăderea cu până la 40% a veniturilor acestora la medicina primară, la medicii de familie şi în ambulatoriu, pentru că s-au modificat punctajele şi s-a redus lista de servicii. De asemenea, o problemă care a apărut la Braşov este cea a vânzării spaţiilor pentru cabinetele medicale, iar lipsa banilor îi pune pe cei mai mulţi dintre medici în situaţia de a nu putea cumpăra aceste spaţii. Medicii sunt nemulţumiţi şi de schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte acordarea concediilor medicale.


„Vorbim atât de responsabilitatea medicului, dar şi de condiţia acestuia. Apar probleme serioase privind profesia medicală şi o atitudine defensivă din partea medicilor. Apar situaţii conflictuale cu pacientul, dar şi cu Ministerul Sănătăţii sau Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate. Starea de sănătate a populaţiei nu creşte în acest fel, cu toate că un scop al asistenţei
medicale este creşterea stării de sănătate a populaţiei, dar aşa sigur nu creşte”, a subliniat preşedintele Colegiului Medicilor din Braşov. Referitor la plecarea medicilor în străinătate, el a menţionat că în cursul anului trecut din judeţul Braşov au plecat 30 de cadre medicale iar de la începutul acestui an până acum – 30. Numărul este în creştere uşoară, a spus Gabriel Moraru, care s-a arătat îngrijorat că pleacă rezidenţii, specialiştii tineri. În opinia sa, ar fi nevoie de o generaţie care să-i înlocuiască atât pe cei care pleacă în străinătate, cât şi pe cei aflaţi în prag de pensionare. AGERPRES