Săptămâna Sănătății Emoționale este un eveniment național dedicat profesorilor și elevilor care doresc să aducă starea de bine în sala de clasă. Evenimentul, organizat de Profesori Fericiți pentru România, în parteneriat cu Asociația SuperTeach, se află la cea de-a doua ediție și are loc în perioada 23-27 mai 2022.

Tema din acest an se intitulează „Învățăm împreună” și a fost aleasă în acord cu nevoile identificate la nivel național: înțelegerea funcționării proceselor educaționale. Eficientizarea și îmbunătățirea obținerii performanțelor școlare depind inclusiv de sănătatea emoțională a profesorilor și elevilor. „Învățăm Împreună” înseamnă susținere, implicare, incluziune, perseverență, respect, solidaritate și nu numai.

Săptămâna Sănătății Emoționale își propune, prin obiectivele stabilite și tema aleasă, să stimuleze conștientizarea importanței stării de bine în rândul profesorilor și elevilor. Fiecărei zile din cursul săptămânii îi este atribuită o tematică aflată în strânsă legătură cu sănătatea emoțională, fiind susținută de câteva activități la îndemâna oricărui profesor/elev. Toate propunerile pregătite pentru participanți au la bază ideea unei comunități unite, solidare, care descoperă un alt tip de învățare.

Fiecare zi vine însoțită de un motto, fiind o reflecție a modelului A.R.A.T., descris de Simona Baciu și Susan Shapiro în cartea „Profesorul din Tine”, care stă inclusiv la baza programului de training național Profesori Fericiți pentru România. Modelul A.R.A.T se axează pe atenția către tine (Awareness), recunoaștere (Recognition), acțiuni (Actions) și transformare (Transformation).

  • Luni, ziua prieteniei – „Suntem uniți!”

  • Marți, ziua personajului preferat – „Suntem inspirați!”

  • Miercuri, ziua jocurilor în aer liber – „Suntem activi!”

  • Joi, ziua mindfulness – „Suntem mindful!”

  • Vineri, ziua stării de bine – „Suntem fericiți”

Evenimentul își propune să familiarizeze, atât cadrele didactice, cât și elevii cu termenii „mindfulness”, respectiv „mindful”, care sunt definitorii pentru starea de bine. Activitatea propusă în ziua de joi pune în practică acest concept, când devenim conștienți de simțurile și emoțiile noastre și „învățăm împreună” să le gestionăm eficient.

În 2021, a avut loc prima ediție a evenimentului organizat de Profesori Fericiți pentru România, însă cea de anul acesta aduce și un element de noutate: pe lângă cele 5 zile de activități, au fost pregătite încă două zile speciale, în zilele de 30 și 31 ale aceleiași luni.

Luni, 30 mai, cadrele didactice și elevii vor putea participa luni la un webinar ținut de Simona Baciu, fondator și Președinte al programului Profesori Fericiți pentru România, împreună cu un invitat special. Discuția va fi despre sănătatea emoțională, iar participanții vor putea pune întrebări pe această temă.

Dacă luni este Ziua Prieteniei, în care elevii își fac noi prieteni, marți, 31 mai, va avea loc un schimb de experiențe virtuale între școlile participante, creând, de data aceasta, prietenii între cadrele didactice. Fiecare participant, printr-un comentariu scris la o postare, va putea alege un alt participant, de la o altă școală, cu scopul de a face un schimb de resurse, create în cadrul evenimentului. Activitatea va facilita accesul cadrelor didactice la perspective diferite, din care se pot inspira și pentru activitățile viitoare.

La finalul evenimentului, profesorii și elevii cei mai activi vor primi premii din partea echipei Profesori Fericiți pentru România: cărțile de colorat „Blue and Yellow – Hope for Ukraine”. Participanții vor putea demonstra implicarea în cadrul Săptămânii Sănătății Emoționale prin certificatele personalizate ce vor fi puse la dispoziția acestora. Mai multe informații vor fi oferite în zilele ce urmează, pe grupul de Facebook Săptămâna Sănătății Emoționale.