Efectul pandemiei COVID-19 asupra utilizării antibioticelor a variat de la o țară la alta. În unele țări utilizarea antibioticelor a scăzut dramatic ca efect al lockdown-ului, distanțării fizice și îmbunătățirii igienei mâinilor și a căilor respiratorii. Din păcate, în alte situații, utilizarea antibioticelor a crescut alarmant, deoarece oamenii cred în mod eronat că antibioticele vor ajuta la tratarea sau protejarea împotriva COVID-19 și achiziționează antibiotice fără o consultație sau o prescripție adecvată.
Întrucât Săptămâna Mondială de Conștientizare Antimicrobiană din acest an are loc în timpul pandemiei COVID-19, acest lucru ne oferă posibilitatea de a ne concentra asupra prevenirii înrăutățirii crizei de rezistență la antibiotice.
În timpul Săptămânii Mondiale de Conștientizare Antimicrobiană 2020, OMS / Europa va promova utilizarea responsabilă și prudentă a antibioticelor în toate sectoarele, prin conlucrarea diferitelor profesii – de la veterinari la medici, de la farmaciști la fermieri. Săptămâna Mondială de Conștientizare Antimicrobiană va crește, de asemenea, conștientizarea folosirii antimicrobienelor esențiale, altele decat antibioticele, care sunt, de asemenea, afectate de rezistență.
Săptămâna Mondială de Conștientizare Antimicrobiană își propune să crească gradul de conștientizare a rezistenței antimicrobiene globale și să încurajeze cele mai bune practici în rândul publicului larg, al lucrătorilor din domeniul sănătății și al factorilor de decizie politică, pentru a evita apariția și răspândirea ulterioară a rezistenței antimicrobiene globale.
OMS / Europa îndeamnă toate țările din regiune să ia parte la activitățile desfasurate în această săptămână. Rezistența antimicrobiană globală nu cunoaște granițe și aceasta este o oportunitate anuală pentru a pleda pentru utilizarea prudentă a antimicrobienelor.
Săptămâna Mondială de Conștientizare Antimicrobiană își datorează originile Zilei Europene de Conștientizare a Antibioticelor, o inițiativă a Uniunii Europene care a început în 2008 și la care OMS / Europa s-a alăturat în 2012 și s-a extins la țările din afara Uniunii Europene. Săptămâna Mondială de Conștientizare a Antibioticelor a început în 2015 și a devenit Săptămâna Mondială de Conștientizare Antimicrobiană în 2020.