Săptămâna Mondiale a Continenței Urinare  este o inițiativă anuală, concepută și gestionată de Federația Mondială a Pacienților cu Incontinență, cu aprobarea Societății Internaționale a Continenței.

În anul 2018 Săptămâna Mondială a Continenței a fost celebrată în 18 – 24 iunie.  Este o inițiativă la nivel mondial menită să sensibilizeze persoanele cu privire la slăbiciunea vezicii urinare, durerea pelviană și alte afecțiuni  care au un impact semnificativ asupra vieții pacienților și îngrijitorilor.

Obiectivul Săptămânii mondiale a Continenței Urinare este de a spori gradul de conștientizare la nivel global a acestor condiții și de a ajuta la eliminarea stigmatelor și tabuurilor prin evenimente, publicații, comunicate de presă.

Milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de tulburări ale tractului urinar și de incontinență urinară. Barb, protagonista Raportului  Anual al Federației Mondiale a Pacienților cu Incontinență Urinară, a experimentat ce înseamnă aceasta pentru cei afectați și pentru familiile lor, fiine nevoită să aibă grijă de soacra sa pentru mulți ani. Contrar tuturor clișeelor, Barb avea o relație deosebit de strânsă cu soacra ei. „Întotdeauna am admirat-o pe LaVonne: o femeie îndrăzneață, veselă, care se bucura de viață. Învățase să conducă o mașină la vârsta de 68 de ani și când mă gândesc la ea, mi-o amintesc de obicei gătind: gătitul a făcut-o fericită.”

Chiar în ziua în care aniversa 80 de ani, LaVonne a avut un accident vascular cerebral. Părți ale creierului ei au fost distruse iremediabil. Nu mai putea să meargă, să vorbească, să mestece sau să înghită. De asemenea, nu își mai putea controla vezica, și a avut un cateter din acest motiv. Ea trebuia să fie hrănită artificial, schimbată, spălată și mutată timp de unsprezece ani. Pentru LaVonne însăși, dar și pentru familia ei, nu a fost deloc ușor.

„Soțul ei, Marv, avea deja 83 de ani, dar el a avut grijă de ea acasă timp de  unsprezece ani. Pentru că am fost cu LaVonne patru zile pe săptămână în ultimele luni, știu cât de greu a fost”. Când LaVonne a murit, în primăvara anului 2017, a fost o eliberare atât pentru ea cât și pentru familia ei.

„Mă gândesc adesea la ea, cum îi străluceau ochii atunci când iși privea strănepoții, sau cum soțul ei Marv avea grijă de ea cu atâta dragoste. Deseori am sugerat să o trimitem pe LaVonne la un azil, dar Marv nici nu se gândea la asta. El aveau un singur răspuns: Stăm împreună la bine și la greu.

Nu doar pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale sunt afectați de incontinența urinară, ci milioane de oameni din întreaga lume, pentru o varietate de motive. De exemplu, în SUA 14% dintre bărbați suferă de incontinență urinară și 51% dintre femeile. Femeile sunt mult mai des afectate de această boală datorită anatomiei. Din motive de rușine, mulți dintre oamenii afectați nu vorbesc despre suferința lor și, prin urmare, nu învață că medicina modernă oferă soluții diverse problemei lor, unele dintre ele remarcabil de simple. Aici intervine rolul educativ al Săptămânii Mondiale a Continenței. Prin campanii și evenimente globale, inițiatorii își propun să atragă atenția asupra subiectului incontinenței și să încurajeze oamenii să vorbească deschis despre simptomele lor, să obțină informații corecte și să caute ajutor specific.