spital jud galatai.jpgUn angajat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi „Sf. Aposol Andrei” a fost amendat cu 1.000 lei, iar alţi doi salariaţi au primit avertismente, în urma acţiunii de verificare a modului în care se aplică, în unităţile sanitare gălăţene, legislaţia privind prevenirea şi stingerea incendiilor, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, locotenent Eugen Chiriţă.

Totodată, administratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Consiliul Judeţului Galaţi, a primit avertisment, pentru nerespectarea normelor legale privind prevenirea şi stingerea incendiilor din instituţii.

Potrivit lui Chiriţă, responsabilul PSI din spitalul judeţean a fost sancţionat cu 1.000 de lei, pentru că nu îşi îndeplinise responsabilităţile ce îi reveneau. Şi şeful centralei termice a spitalului a primit avertisment pentru că centrala, la fel ca şi staţia de oxigen a unităţii, avea geamuri armate şi nu simple, aşa cum se recomandă în lege. Avertisment a mai primit şi şeful serviciului tehnic la reţelele de utilităţi a spitalului judeţean.


De asemenea, s-a mai dispus cumpărarea de urgenţă a 50 de stingătoare, întrucât cele existente erau expirate din 2007. În urma controalelor s-au mai descoperit şi alte nereguli: pe uşile unor saloane de bolnavi nu erau afişate schiţele de evacuare în caz de incendiu, nu funcţionau corespunzător instalaţiile de iluminare de siguranţă, dar nici cele de evacuare şi veghe, iar hidranţii nu erau semnalizaţi corespunzător. În plus, s-a descoperit că arhiva spitalului se află la subsol, într-o încăpere a cărei uşă nu este rezistentă la incendii. În toate cazurile, s-au stabilit termene pentru corijarea problemelor descoperite.


Controalele pompierilor vor continua. Astfel, miercuri, 25 august, se vor realiza controale la Spitalul Municipal Galaţi şi Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, pe 26 august sunt programate controale la Spitalul de Copii „Sf. Ioan” din Galaţi, Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci, Spitalul de boli cronice din Iveşti şi Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Galaţi, iar pe data de 27 august vor fi verificate Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor şi Maternitatea „Buna Vestire” din Galaţi.

Cele mai recente controale efectuate de pompieri, pe această temă, în unităţile sanitare din Galaţi, au fost realizate la începutul acestui an, în februarie, când Maternitatea „Buna Vestire” din Galaţi a fost amendată cu 2.500 de lei, după ce s-a descoperit că stingătoarele din unitate nu fuseseră verificate corespunzător, iar la un şantier organizat lângă maternitate existau instalaţii electrice improvizate. AGERPRES