În luna februarie, sub sloganul Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!” se desfășoară la nivel național o campanie de informare educare comunicare coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată la nivel local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.

Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă este nevoie ca deciziile pe care le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte. Campania urmărește creșterea nivelului de informare în ceea ce privește utilizarea unor surse de informare corect, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală.

Chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor este în scădere la nivel european, în România această tendință este mai puțin accentuată. În plus, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în UE au fost înregistrați în România.

 • 1 din 2 născuți vii la adolescentele de 10-14 ani din UE se regăsește în România.
 • 1 din 5 născuți vii la adolescentele de 15-19 ani din UE se regăsește în România.

Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt. În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. Totodată, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură.

A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică modificări majore pentru mamă precum abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, dezavantaje economice, etc.

Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodelor de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate.

Înainte de debutul vieții sexuale, adolescenții pot să se adreseze :

 • unui medic din cabinetul de planificare familialǎ;
 • medicului specialist obstetricǎ-ginecologie;
 • medicului de familie;
 • asistentului medical;
 • asistentului medical școlar;
 • asistentului medical comunitar;
 • mediatorului sanitar.

La cabinetul de planificarea familială, adolescenții pot să beneficieze de:

 • acces chiar şi fǎrǎ trimitere de la medicul de familie;
 • informații şi fǎrǎ a fi însoțiți de pǎrinți, chiar dacǎ sunteți minor;
 • consiliere gratuitǎ pentru alegerea unei metode contraceptive adecvate;
 • recomandǎri pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexualǎ.

Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici, urmărim atât încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru a sprijini tinerii în adoptarea unui comportament sexual responsabil.