În cadrul unui webinar recent dedicat ”Menopauzei: perspective interdisciplinaredr. Mădălina Ciuhodaru, medic specialist în obstetrică-ginecologie, a discutat despre provocările și miturile asociate cu menopauza, subliniind necesitatea conștientizării și educației în acest domeniu. Dr. Ciuhodaru a subliniat importanța tratării menopauzei ca pe un subiect de interes medical major, în contextul unei societăți unde sănătatea femeilor este adesea neglijată.

„În viața femeii, de la prima menstruație până la menopauză, există tot felul de tabuuri și mituri. Sănătatea femeilor este de obicei lăsată pe ultimul loc în politicile de sănătate, fie că vorbim de adolescente, fie că vorbim de sănătatea noastră la menopauză,” a afirmat dr. Ciuhodaru.

Importanța educației și conștientizării

Dr. Ciuhodaru a evidențiat faptul că menopauza nu este doar o tranziție biologică, ci și una care afectează profund viața femeilor din punct de vedere fizic și psihologic. „Menopauza este o perioadă din viața femeii care trebuie să devină un subiect de interes medical. Există foarte puține femei care își permit tratamente exhaustive pentru menopauză. Dar, atât cât putem, la nivelul spitalelor publice și a cabinetelor private, încercăm măcar să conștientizăm importanța acestui subiect,” a adăugat ea.

 

Simptome și diagnostic

Menopauza este definită prin amenoree timp de 12 săptămâni consecutive, iar experiența acestei perioade poate varia semnificativ de la o femeie la alta. Dr. Ciuhodaru a descris simptomele frecvente, precum bufeurile, tulburările de somn, uscăciunea vaginală și câștigul ponderal, subliniind că acestea trebuie corelate cu date clinice pentru un diagnostic precis.

„Diagnosticul clinic al menopauzei include simptome și semne nespecifice care trebuie corelate cu datele clinice: tulburări ale ritmului circadian, menstruații neregulate, dureri la nivelul sânilor, depresie și iritabilitate,” a explicat dr. Ciuhodaru.

 

Abordări terapeutice și recomandări

Dr. Ciuhodaru a prezentat opțiunile terapeutice disponibile pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, de la terapia de substituție hormonală la suplimentele naturale. „Medicația naturistă în menopauză este o soluție importantă, mai ales în contextul în care există contraindicații pentru terapia hormonală. Recomandăm pacienților să facă sport, să aibă o dietă echilibrată și să suplimenteze cu plante precum sunătoarea, ginseng și fitoestrogeni din soia,” a spus ea.

 

Beneficiile produselor Manhaé

În cadrul prezentării, dr. Ciuhodaru a evidențiat și beneficiile suplimentelor alimentare din gama Manhaé, care sunt concepute special pentru a ameliora simptomele menopauzei fără a folosi hormoni. „Manhaé este o gamă de suplimente alimentare naturale, fără hormoni și cu fitohormoni pentru perimenopauză și menopauză. Aceste produse au un efect intens și de durată asupra simptomelor din perioadele de pre și menopauză, acționând asupra bufeurilor, sindromului premenstrual și oboselii,” a explicat ea.

Produsele Manhaé, prin combinația unică de endo-fosfolipide, fier, vitamina B9 și Omega 3, oferă o alternativă eficientă și naturală pentru femeile care nu doresc terapia hormonală de substituție. „Un studiu realizat pe 101 femei la menopauză a arătat că după o cură de o lună, s-au observat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește transpirațiile nocturne, somnul și nivelul de oboseală,” a adăugat dr. Ciuhodaru.

Mai multe detalii sunt disponibile AICI.

Concluzie

Dr. Mădălina Ciuhodaru a concluzionat prin a sublinia necesitatea unei abordări holistice și informate în gestionarea menopauzei, încurajând femeile să caute soluții și să vorbească deschis despre această etapă a vieții lor. „Menopauza nu este o patologie, nu este nimic rău. Este o stare de trecere și trebuie să ajutăm femeile să o navigheze cu încredere și sprijin adecvat,” a încheiat ea.

Intervenția dr. Mădălina Ciuhodaru este parte a webinarul ”Menopauza: perspective interdisciplinare”, organizat de Oameni și Companii cu susținerea partenerului Vitavea România, prin Manhae – brandul expert în sănătatea și frumusețea femeilor de la grupul francez Havea, cel mai mare producător european de suplimente alimentare și promovat cu ajutorul platformelor EventsMax.ro și MedicalManager.ro.