Organizaţia Salvaţi Copiii România finalizează încă un proiect important, prin intermediul căruia şase spitale şi secţii de pediatrie din România au fost dotate suplimentar cu echipamente de ultimă generaţie, incubatoare pentru nou-născuţi, aparatură pentru imagistică şi alte dispozitive medicale de imediată necesitate (monitoare Holter EKG, paturi).

Astfel, suma investită a fost de 300.000 euro, iar unităţile medicale beneficiare ale proiectului sunt:
– Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara – analizor de toxicologie, ecograf portabil, monitor, perfuzomate;
– Spitalul de Pediatrie Piteşti – nebulizatoare nocospray, aspirator chirurgical, fierăstrău electric, infuzomat, EKG & înregistrator, holtere, monitoare de funcţii vitale;
– Spitalul Clinic de Copii Braşov – incubator, masă radiantă, încălzitor pentru pacient;
– Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu – pulsoximetre, spirometru, EKG, termometre non contact, aspirator de secreţii, concentrator de oxigen, infuzomate;
– Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc – paturi de spital pentru copii, paturi pentru nou-născuţi, holtere, ECG;
– Spitalul Judeţean de Urgenţă Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe – ecograf.

„Sistemul medical din România a fost vulnerabilizat în ultimii ani şi e nevoie de un efort major, pentru a putea garanta copiilor un tratament medical cât mai adecvat. Salvaţi Copiii România şi-a intensificat programul de combatere a mortalităţii infantile, adăugându-i componenta de pediatrie. Este nevoie de mecanisme sociale şi de solidaritate, pentru a întări capacitatea sistemului medical românesc”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Proiectul, implementat de Salvaţi Copiii România cu susţinerea MOL România, are în vedere sprijinirea sistemului medical şi crearea unor condiţii mai bune de tratament pentru copii.

„Suntem extrem de onoraţi de proiectul dezvoltat împreună cu Salvaţi Copiii România pentru că are o încărcătură emoţională uriaşă, vorbim despre copii aflaţi în situaţii vulnerabile, care pot primi o şansă la viaţă cu ajutorul medicilor şi al echipamentelor medicale performante. Alături de echipa MOL România sunt bucuroasă să putem fi în continuare un partener de încredere al comunităţilor şi să oferim sprijin pentru suplimentarea dotărilor din spitalele din România,” a declarat Camelia ENE, CEO şi Country Chairman MOL România.

„Pe parcursul anului beneficiază de ecografie (abdominală, transfontanelară, de şold, ganglionară, plămân etc.) aproximativ 3.000 de pacienţi de vârste diferite, de la o zi la 18 ani. Ecograful donat de Salvaţi Copiii este de o deosebită importanţă, datorită acurateţei structurale. Foarte importantă este şi iniţierea ecografiei cu substanţă de contrast în patologia nefrologică, scăzând necesitatea iradierii pacienţilor pentru stabilirea diagnosticului pozitiv în patologia malformativă. De asemenea, analizorul de toxicologie folosit în urgenţe depistează substanţele care sunt implicate în principalele intoxicaţii voluntare ale adolescenţilor, totul în contextul apariţiei unor noi situaţii în contextul pandemic, ele cuprind desigur şi intoxicaţiile cu substanţe de abuz denumite clasic droguri.”, a explicat Prof. Dr. Mihai Gafencu, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara.

În ultimii 11 ani, Salvaţi Copiii România a investit peste şapte milioane de euro în dotarea a 102 unităţi medicale din toate judeţele ţării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea şi tratarea a peste 140.000 de copii.

CONTEXT

Organizaţia Salvaţi Copiii România a accelerat din 2021 programul de dotare a unităţilor medicale şi a continuat oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) în zone defavorizate la nivel naţional: astfel, anul trecut au fost dotate 24 de spitale cu aparatură şi echipamente medicale în valoare de 1.254.000 euro. Au fost achiziţionate 92 de echipamente performante, consumabile, mobilier medical, rampe de oxigen etc. Numai în Bucureşti, 6 unităţi medicale au primit aparatură şi echipamente medicale în valoare totală de 742.398 de euro.

Astfel, au fost donate Spitalului „Grigore Alexandrescu” din capitală două ambulanţe performante şi aparatură medicală de ultimă generaţie.

Totodată, Salvaţi Copiii a renovat şi modernizat integral secţia Obstetrică-Ginecologie I a Maternităţii Polizu şi a demarat un amplu proces de reabilitare a Blocului Operator şi a Secţiei de Terapie Intensivă ale aceleiaşi unităţi medicale, pentru care redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit este o sursă vitală de finanţare.

Salvaţi Copiii va dota până la sfârşitul anului 2022 55 de unităţi medicale cu echipamente medicale performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 30.000 de copii. Echipamentele vor ajunge în spitale din judeţele: Argeş, Botoşani, Braşov, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Mehedinţi, Sibiu, Timiş şi Tulcea, precum şi în Bucureşti.

Pentru că viaţa şi sănătatea copiilor depind de investiţia pe care o facem în unităţile medicale, Salvaţi Copiii România face apel la publicul larg pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: modernizarea şi dotarea cu echipamente performante a maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din România. Toţi cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administraţia financiară până pe 25 mai 2022; formularul precompletat cu datele organizaţiei se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Pentru mai multe informaţii, persoana de contact este: Ştefania Mircea, Coordonator program – stefania.mircea@salvaticopiii.ro, tel. 0751.010.533.