În urma solicitărilor primite de la medici, Organizaţia Salvaţi Copiii România a decis dotarea de urgenţă a Spitalului Municipal Gherla cu o masă radiantă, de necesitate vitală, în valoare de 28.000 de euro. Astfel, cu susţinerea clienţilor Libris, medicii vor avea la dispoziţie aparatură medicală performantă pentru oferirea îngrijirilor imediate după naşterea copilului, dar şi care să le permită stabilizarea şi ţinerea în viaţă a copilului până la realizarea transferului acestuia la o maternitate superioară.

În total, Salvaţi Copiii România a investit aproape nouă milioane şi jumătate de euro în dotarea maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din ţară, devenind partenerul de cursă lungă al medicilor care îngrijesc copiii născuţi prematur şi pe cei cu patologii complexe.

Toţi copiii trebuie să beneficieze de asistenţă calificată la naştere, ceea ce implică atât personal medical calificat, cât şi aparatură medicală performantă. În acest sens am contactat Salvaţi Copiii, organizaţie la care am făcut voluntariat pe parcursul anilor de liceu în oraşul meu natal, Rădăuţi, şi organizaţie pe care am sprijinit-o, după ce am început specializarea în neonatologie şi am înţeles nevoile unei secţii dotate şi importanţa ca de la naştere să se primească prompt şi corect îngrijirile necesare pentru un start bun în viaţă. Pe perioada rezidenţiatului în maternitate de grad 3 şi văzând cazuri care ajung din maternităţi mici nedotate, am avut mereu sentimentul că e un mare avantaj să naşti într-o maternitate dotată”, se arată în comunicat.

Masa nouă radiantă ne dă avantajul de a ventila corect un copil prematur, asigură căldură, asigură monitorizare pulsoximetrică, e exact ce ai nevoie pentru a efectua o reanimare corectă”, a explicat Crişan Anca, medic neonatolog, şef compartiment neonatologie.

Dotarea unităţii medicale din Gherla a fost posibilă prin donaţii de la cititorii de pe Libris.ro, care în cadrul proiectului cu Salvaţi Copiii au plasat peste 800.000 de donaţii de-a lungul celor nouă ani de parteneriat dintre Libris şi Salvaţi Copiii România. Aproximativ una din cinci comenzi plasate pe Libris.ro conţine o donaţie. Suma strânsă în proiect este de aproape 650.000 euro, folosiţi pentru 18 proiecte de dotare, desfăşurate în 14 spitale din ţară.

Prematuritatea este o problemă serioasă, care necesită o intervenţie adecvată, iar echipamentele pe care noi le achiziţionăm şi donăm spitalelor fac adesea diferenţa în viaţa nou-născuţilor şi a familiilor lor. Este un proiect care ne emoţionează de fiecare dată, dar care ne bucură în egală măsură când vedem că sprijinul cumulat al clienţilor Libris se traduce în încă un echipament atât de important pentru o secţie de neonatologie„, Loredana Tudor, Director de Marketing Libris.

La Spitalul Municipal Gherla se nasc aproximativ 90-100 de copii pe an. Fiind o maternitate mică, de grad 1, aceasta poate asista şi trata copii născuţi prematur până când sunt transferaţi în condiţii speciale la unităţi superioare care au dotări şi competenţe pentru astfel de cazuri.

În judeţul Cluj, Salvaţi Copiii România a dotat anterior Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, cu echipamente medicale de peste 160.000 de euro (ventilatoare şi aparate de ventilaţie, masă radiantă, incubator, monitor şi pulsoximetru).

Aşa cum Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia de 13 ani, de când a dezvoltat programul complex de combatere a mortalităţii infantile, naşterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supravieţuieşte şi ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă şi învechită are o şansă la viaţă mult diminuată.

Este vital să ajungem cu aparatură medicală de ultimă generaţie în maternităţile şi secţiile de pediatrie din zone vulnerabile, cu acces limitat la unităţi spitaliceşti mari, din cauza distanţei geografice. Inechitatea din sistem în ceea ce priveşte dotarea acestor spitale duce la adevărate drame, la o rată mare a mortalităţii infantile, care ar putea fi corectată cu un efort conjugat de dotare a spitalelor şi de lucru în comunităţi„, a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Organizaţia Salvaţi Copiii.

În cadrul programului naţional de reducere a mortalităţii infantile, au fost investiţi aproape 9.500.000 Euro în dotarea a 111 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi OG) din toate judeţele ţării, cu peste 1.400 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea şi susţinerea tratamentului a peste 170.000 de copii.

Se observă o creştere progresivă a unităţilor medicale care au solicitat şi au primit sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii: dacă în anul 2012 erau susţinute cu echipamente performante opt unităţi medicale, în anul 2023 numărul solicitărilor din partea spitalelor a crescut până la peste 50 de unităţi medicale. De asemenea, echipamentele solicitate sunt din ce în ce mai complexe şi mai performante, fiind necesare: ecografe, staţii complete de monitorizare, rampe de oxigen, aparatură de specialitate pentru secţiile de ORL, ortopedie şi chirurgie plastică şi pediatrică, precum şi instrumentar specific sau chiar modernizarea şi igienizarea secţiilor.

Efortul Salvaţi Copiii de a sprijini maternităţile în a asigura tratament medical adecvat şi imediat copiilor născuţi prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în ultimii 13 ani, rata mortalităţii infantile a scăzut de la 10 la mia de născuţi vii la 5,2 la mie, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primele locuri din Uniunea Europeană. De asemenea, Organizaţia Salvaţi Copiii s-a concentrat şi pe creşterea calităţii asistenţei medicale pentru copii din secţiile de pediatrie şi susţinerea de programe de pregătire continuă pentru medici, doar în ultimii doi ani au fost oferite 16 cursuri de pregătire, la care au participat peste 300 de medici.

Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 20 judeţe, în 70 de comunităţi rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.

În cadrul programului, 100% dintre gravidele şi copiii incluşi în program au fost înscrise/înscrişi la medicul de familie, 100% dintre mamele şi gravidele incluse în program şi-au îmbunătăţit obiceiurile şi abilităţile pentru un stil de viaţă sănătos, inclusiv vizite la medic, vaccinarea copiilor şi disciplina pozitivă, 95% dintre gravidele incluse în program şi-au îmbunătăţit cunoştinţele privind importanţa controalelor medicale în timpul sarcinii, procentul copiilor vaccinaţi în schema obligatorie corespunzătoare vârstei a crescut de la 80% până la aproximativ 98%.

Date statistice:

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalităţii infantile a arătat discrepanţele majore dintre judeţele ţării.

Astfel, primele cinci poziţii în top sunt ocupate de:

* Tulcea (o rată a mortalităţii infantile de 11,1 la mia de copii născuţi vii)
* Sălaj (8,9 la mie)
* Neamţ (8,2 la mie)
* Călăraşi (7,6 la mie)
* Mureş (7,1 la mia de copii născuţi vii).

Prin comparaţie, în Bucureşti, unde sunt cele mai multe maternităţi de gradul 3, rata mortalităţii infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuţi vii, sub media naţională de 5,2 la mia de copii născuţi vii. Judeţele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalităţii infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuţi vii şi Vâlcea, cu o rată a mortalităţii infantile de 3,1 la mie.