Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat, în 2021, aparatură şi echipamente medicale maternităţilor şi secţiilor de pediatrie, în Bucureşti valoarea acestora ridicându-se la 742.398,80 euro, şi a oferit servicii integrate în zone defavorizate la nivel naţional.

Potrivit unui comunicat transmis de organizaţie, au fost donate Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală două ambulanţe performante şi aparatură medicală de ultimă generaţie.

De asemenea, Salvaţi Copiii a renovat şi modernizat integral secţia Obstetrică-Ginecologie I a Maternităţii Polizu şi a demarat un amplu proces de reabilitare a Blocului Operator şi a Secţiei de Terapie Intensivă ale aceleiaşi unităţi medicale, pentru care redirecţionarea de către companii a 20% din impozitul pe profit este o sursă vitală de finanţare.

În ultimii 11 ani, Salvaţi Copiii România a investit peste şapte milioane de euro în dotarea a 102 unităţi medicale din toate judeţele ţării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea şi tratarea a peste 140.000 de copii, o parte din aceste fonduri fiind colectată prin solidaritatea companiilor care au înţeles că sprijinirea maternităţilor din România este o prioritate socială, menţionează sursa citată.

Salvaţi Copiii România lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit pentru modernizarea şi dotarea cu echipamente performante a maternităţilor, secţiilor de neonatologie, ATI şi pediatrie din România.

„Când am demarat programul de combatere a mortalităţii infantile, ştiam că ne aşteaptă un drum lung, însă am pus bazele unui proiect ambiţios de susţinere a sănătăţii mamelor şi copiilor prin dotarea unităţilor medicale şi prin oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) în zone defavorizate. Ni s-au alăturat imediat medici dedicaţi şi, treptat, susţinători şi parteneri sociali, pe care ne bazăm în continuare. Împreună am reuşit să extindem programul şi către spitalele de pediatrie. De aceea este atât de important acest mecanism de direcţionare a 20% din impozitul pe profit, pentru că înseamnă construcţie solidă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Direcţionarea a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale este la latitudinea operatorilor comerciali, totuşi, mulţi dintre aceştia nu utilizează acest instrument crucial pentru sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile, arată Salvaţi Copiii.

Salvaţi Copiii atenţionează că mamele minore reprezintă un fenomen socio-medical complex, 16.470 de adolescente devenind mame în 2020, dintre care aproape 400 sunt din Bucureşti.

Potrivit datelor organizaţiei, judeţul Mureş se situează pe primul loc în privinţa numărul mamelor adolescente, urmat de Dolj, Braşov şi Iaşi. Vârsta medie la naşterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România este de 16 ani şi de 18 ani la al doilea copil şi sunt mame care, la nici 23 de ani împliniţi, nasc deja al cincilea copil. Un procent de 74% dintre gravidele sau mamele din aceste comunităţi afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocaţia copilului.

Salvaţi Copiii mai arată că multe dintre mamele adolescente din mediul rural nu au acces la servicii medicale, iar acest lucru se răsfrânge apoi în urmărirea medicală a nou-născutului.

„Mediul din care provine mama, gradul de educaţie şi veniturile familiei determină proporţional accesul la servicii medicale, şcolarizare şi perspective de integrare în societate, atât pentru tânăra mamă, cât şi pentru copilul ei. Una dintre marile provocări cu care se confruntă medicii este cea în care o pacientă este adusă la spital să nască, după o sarcină neurmărită medical, iar în cazul mamelor adolescente riscurile să nască prematur şi să apară complicaţii sunt mult mai ridicate. Principala cauză a mortalităţii infantile este prematuritatea, care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii. Copiii prematuri au mari şanse de supravieţuire şi recuperare dacă unităţile medicale în care se nasc şi sunt trataţi au la dispoziţie aparatură medicală adecvată unei intervenţii rapide”, arată sursa citată. AGERPRES