medici_MARE.jpgSalariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie, a anunţat premierul Victor Ponta. „Putem de la 1 octombrie anul acesta (…) să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta înseamnă, dacă datele ministerului şi ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale şi 12.380 de persoane în ministerele şi instituţiile care au propria reţea, Interne, Apărare, SRI şi celelalte”, a declarat premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă alături de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Prim-ministrul a menţionat că pentru această majorare impactul bugetar anual este în jur de 1,7 miliarde de lei. El a adăugat că majorarea salarială se va face „în special în baza economiilor făcute de sistemul de Sănătate, după introducerea cardului de sănătate şi a celorlalte măsuri de eficientizare”.

„Pentru anul acesta resursele sunt asigurate din fondurile economisite la Ministerul Sănătăţii şi la Casă, dar pentru asta avem nevoie în luna octombrie de o rectificare bugetară pe care, evident că o vom face în aşa fel încât din noiembrie să se plătească practic salariile majorate în luna octombrie. Este important în textul ordonanţei şi după aceea în dezbaterea în Parlament ca obligaţia de a continua această mărire graduală să fie asumată înainte de Legea bugetului în aşa fel încât în 2016 să putem aplica următoare creştere de 25% şi în acelaşi fel 25% anual până când se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici, asistente şi restul personalului”, a declarat premierul.

Ponta a spus că actul normativ privind mărirea salariilor personalului din Sănătate va fi elaborat în vederea adoptării în şedinţa de Guvern de miercurea viitoare sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

Şeful Guvernului a afirmat că discuţiile cu reprezentaţii sistemului sanitar vor continua şi în perioada următoare în vederea îmbunătăţirii legislaţiei şi dotărilor din domeniu. „Nu cred că există o soluţie magică pentru un sistem de sănătate, dar cred că există posibilitatea de a îmbunătăţi atât partea de legislaţie, de dotare, cât şi de salarizare a personalului”, a declarat premierul.

Premierul a precizat că la discuţii au participat ministrul Sănătăţii, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ministrul Finanţelor Publice, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei, precum şi reprezentanţi ai sistemului sanitar şi de sănătate. AGERPRES