spital_mavromati_bt.jpgAngajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani solicită Ministerului Sănătăţii să renunţe la diminuarea cu 25% a salariilor, pe motiv că acestea nu sunt plătite din bugetul de stat, ci din bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.
Liderul Sindicatului personalului nemedical din Spitalul Judeţean, Victor Niţu, consideră că salariile personalului medical, nemedical şi auxiliar – cu excepţia angajaţilor Unităţii de Primire a Urgenţelor şi Serviciului de Medicină Legală – sunt asigurate ca urmare a prestării unor servicii către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fond administrat distinct faţă de bugetul de stat.

„Legal, aceste salarii nu ar trebui reţinute. Am solicitat ministrului Sănătăţii ca printr-un ordin să clarifice această situaţie”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Victor Niţu. Sindicaliştii susţin că, în cazul în care Ministerul Sănătăţii nu va reveni asupra deciziei de diminuare a salariilor, vor ataca în contencios actele normative în baza cărora s-a luat această măsură. De partea cealaltă, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Rodica Huţuleac, consideră că fondul de sănătate este unul public, iar personalul din spitale este bugetar.

„Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate face parte din bugetul de stat. Ei sunt plătiţi din bani publici. Acestea sunt spitale de stat, nu spitale private, ca să nu se considere ei bugetari. Să fie spitale private şi atunci vor fi plătiţi din bani privaţi”, a afirmat, pentru AGERPRES, Huţuleac. Spitalul Judeţean „Mavromati” are peste 1.000 de angajaţi, care sunt plătiţi din bugetul fondului de sănătate. AGERPRES