Un număr de 30 de aparate de ventilaţie non-invazivă au fost donate, recent, Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău de către o companie privată pentru a sprijini cea mai mare unitate medicală din judeţ în lupta cu noul coronavirus.

SJU Zalău a avut de gestionat, în luna noiembrie, cea mai mare rată de incidenţă a infectărilor la nivel local de la începerea pandemiei COVID-19, o situaţie limită dată de un context fără precedent, susţin reprezentanţii unităţii medicale, într-o postare pe Facebook.

„De la începutul pandemiei COVID-19, achiziţiile de echipamente de protecţie şi dotări au reprezentat o provocare pentru spital, deoarece totul a trebuit să fie făcut într-un mod foarte alert. Întreaga comunitate ne-a venit în sprijin prin donaţii financiare şi materiale exact în momentele în care am avut cea mai mare nevoie de ajutor. Parteneriatul cu TenarisSilcotub a însemnat şi de această dată un real suport în gestionarea crizei COVID-19. Deschiderea companiei pentru a sprijini sistemul medical este continuă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău comunicând în permanenţă cu reprezentanţii companiei. Donaţiile realizate de companie, începând cu luna martie 2020 şi până acum, s-au concretizat în dispozitive medicale şi echipamente de protecţie pentru cadrele medicale, cu impact în funcţionalitatea serviciului medical la nivelul cerut de pandemie.Totodată, compania a răspuns unei nevoi urgente a unităţii sanitare care va face diferenţa pentru pacienţii cu deficienţe respiratorii internaţi pe Secţia de Pneumologie. Este vorba despre 30 de aparate de ventilaţie non-invazivă care au fost donate în noiembrie”, se arată în postarea SJU.

Medic şef al Secţiei de Pneumologie, doctorul Gabriel Găvriluţ, subliniază importanţa aparaturii donate în tratarea pacienţilor cu COVID-19.

„Ţări cu sisteme de sănătate avansate au fost afectate sever de amploarea pandemiei. Modul de manifestare a infecţiei SARS-COV2 şi evoluţia simptomatologiei sunt imposibil de prezis şi de anticipat. Sunt pacienţi tineri, fără factori de risc sau boli asociate, care după zile de evoluţie favorabilă se deteriorează rapid, inexplicabil, având nevoie de oxigenoterapie, ventilaţie non-invazivă sau chiar invazivă (intubare). Avem pacienţi vârstnici, dar şi tineri, pe care i-am preluat în serviciul de Pneumologie cu plămânii afectaţi sever, abia realizau saturaţii de oxigen în sânge de 30-45% (alarma se dă la saturaţii sub 90%). Aceştia au nevoie de ventilaţie în secţie săptămâni în şir”, a punctat Gabriel Garviluţ.

El a adăugat că cele 30 de aparate noi cresc semnificativ rezultatele tratamentului de ventilaţie non-invazivă şi contribuie la reducerea numărului de pacienţi transferaţi la ATI. AGERPRES/(AS – autor: Sebastian Olaru, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău / Facebook.com