Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății au lansat prima campanie națională de informare și conștientizare dedicată Bolii Cronice de Rinichi (BCR).

Evenimentul a avut loc, joi, 9 martie, marcând astfel Ziua Mondială a Rinichiului. Inițiativa vine în contextul prioritizării sănătății rinichilor la nivelul sistemului de sănătate din România, atât în rândul categoriilor cu risc crescut de a dezvolta BCR (pacienți cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare), cât și în rândul populației generale.

Mesajul comunității științifice și al autorităților atrage atenția asupra principalilor factori de risc pentru boala cronică de rinichi, precum și asupra importanței evaluării constante a stării de sănătate a rinichilor în cabinetul medicului de familie: Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”. 

Doar 1 din 10 persoane care trăiesc cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadii incipiente. Evaluarea gratuită a stării de sănătate a rinichilor este esențială.

„Boala cronică de rinichi afectează mai bine de 10% din populația României, fiind asociată frecvent cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și diabet zaharat. Diagnosticul vine cel mai adesea în stadii avansate, atunci când evoluția bolii este imposibil de încetinit. Concret, doar 1 din 10 persoane cu Boală Cronică de Rinichi este diagnosticată în stadii incipiente, când se poate interveni pentru încetinirea progresiei afecțiunii și reducerea riscului prematur de deces de cauză cardiovasculară și renală. Ministerul Sănătății și-a propus să schimbe această realitate pentru Boala Cronică de Rinichi, prioritizând depistarea precoce a bolii. Urmărim creșterea accesului la diagnosticarea gratuită a bolii precum si la evaluarea riscului asociat Bolii Cronice de Rinichi, la nivelul medicului de familie, prin decontarea celor două analize recomandate de ghidurile clinice internaționale – rata de filtarare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinară. În același timp, inițiem, alături de comunitatea medicală, un amplu demers de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi și factorii de risc asociați”, a declarat prof. univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Diagnosticul și intervenția precoce salvează viața pacienților cu risc crescut de Boală Cronică de Rinichi

„Sunt foarte mulți pacienți care află că au BCR abia atunci când ajung în serviciile de urgență. Este important să lucrăm în echipă multidisciplinară pentru depistarea precoce a bolii cronice de rinichi. Este necesară monitorizarea prin medicul de familie, corelată cu o abordare preventivă la nivelul specialiștilor în nefrologie și în afecțiunile secundare care se asociază cel mai adesea cu BCR, respectiv diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. De prea mult ori vedem rinichi grav afectați, oameni care mor, deși n-au avut niciun semn de patologie renală”, a explicat Prof. univ. dr. Liliana Tuță, președintele comisiei de specialitate Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătății.

Implementarea unui cadru standardizat de diagnostic și a unor reglementări specifice la toate nivelurile de asistență medicală este prioritară pentru Boala Cronică de Rinichi

Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile nu sunt nici extrem de complicate, nici neapărat costisitoare. Un diagnostic precoce permite implementarea unor măsuri terapeutice eficiente care scad progresia bolii spre stadiile mai avansate, complicațiile asociate și necesarul de dializă. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o abordare corectă și practică a bolii cronice de rinichi în care diagnosticarea timpurie a BCR să fie prioritizată la nivel de legislație și politici publice. Prin lansarea campaniei de azi, prima de acest fel în România, ne propunem să creștem nivelul de conștientizare cu privire la boala cronică de rinichi, să tragem un semnal de alarmă asupra factorilor de risc principali – hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2 și bolile cardiovasculare – și, în același timp, să îndemnăm persoanele cu risc crescut să își evalueze periodic starea de sănătate a rinichilor la medicul de familie”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Președintele Societății Române de Nefrologie.

“Datele statistice privind incidența BCR, efectele devastatoare ale acestei boli care de cele mai multe ori este diagnosticată abia în stadii avansate, ne-au îndemnat să inițiem prima campanie națională de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi. Ne propunem, alături de partenerii noștri, să prioritizăm diagnosticul și intervenția în stadii precoce în Boala Cronică de Rinichi, la toate nivelurile de asistență, pentru ca pacienții care trăiesc cu acest diagnostic gravsă aibă cu adevărat o șansă la viață mai bună,” a declarat Prof. Univ. Dr. Gener Ismail, Președintele ales al Societății Române de Nefrologie

„Avem o oportunitate extraordinară de a moderniza și eficientiza managementul în boala cronică de rinichi, prin prioritizarea diagnosticului în stadiile incipiente, în cabinetul medicului de familie. Pacienții cu boli cardiovasculare, hipertensiune și diabet vor fi evaluați și monitorizați de medicul de familie, pentru depistare sau diagnosticare, până când evoluția bolii cronice se modifică semnificativ. Intrăm așadar într-o nouă etapă a asistenței medicale primare, prin consultații și evaluări de prevenție în ceea ce privește boala cronică de rinichi. În acest moment, parteneriatul dintre medicii de familie și medicii nefrologi este cu atât mai necesar, cu cât ne dorim cu toții creșterea calității vieții pacienților”, a declarat Șef Lucrări Adriana-Carmen Dogaru, Vicepreședinte Societatea Națională de Medicina Familiei

Evaluarea riscului, diagnosticul și intervenția precoce, din primele stadii ale BCR, sunt esențiale în prevenirea și încetinirea progresiei acestei boli, reducând semnificativ decesul prematur din cauze cardiovasculare sau renale. Prin lansarea primei campanii naționale de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi, medicii și autoritățile parcurg o etapă vitală pentru conștientizarea riscurilor asociate acestei boli, acționând în interesul persoanelor care trăiesc cu această afecțiune, cu un mesaj clar și ferm: “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”