Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a participat, joi, la Spitalul Judeţean Târgovişte, la inaugurarea proiectului european ”Dezvoltarea serviciilor publice electronice la unităţi sanitare în judeţul Dâmboviţa”.
Proiectul, în valoare de 5,9 milioane de lei, a fost derulat în cadrul Programului Operaţional Sectorial ‘Creşterea competitivităţii economice 2007 – 2013’.

Proiectul s-a implementat, în termen de 24 de luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, Spitalul Moreni şi Spitalul Găeşti.

Proiectul a avut două componente: hardware (s-au achiziţionat echipamente de comunicaţii, calculatoare, imprimante etc) şi software (s-a realizat şi implementat programul electronic şi s-a realizat un site, sanatatedambovita.ro).

În urma realizării acestui proiect, pacienţii vor avea fişe electronice, se va monitoriza timpul de aşteptare la unitatea de primiri urgenţe, se va monitorita stocul de medicamente, iar când un medicament ajunge la limita stocului va apărea o alertă în program. Tot în cadrul acestui program analizele de imagistică se stochează în fişa pacientului şi se poate urmări mai uşor evoluţia afecţiunilor.
La Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Târgovişte programul implementat prin acest proiect va permite monitorizarea, pe un ecran montat în secţie, a numărului de pacienţi care s-au prezentat la UPU şi a gradului de urgenţă al fiecărui caz.

”Cred că un pacient mai bine informat înţelege mai bine situaţia şi este mai puţin, cum să zic… recalcitrant, ca în alte situaţii. Şi medicul este informat, pe de o parte, şi îşi poate gestiona activitatea în aşa fel încât să scurteze timpii de aşteptare, dar şi pacientul este în cunoştinţă de cauză în legătură cu gradul de urgenţă pe care îl are şi timpul pe care va trebui să îl aştepte”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.

Programul generează şi o serie de tipizate, cum ar fi scrisoarea medicală sau reţeta, iar munca medicilor este astfel uşurată în completarea acestora. Probele de laborator sunt etichetate şi monitorizate. ”Riscul de a încurca probele este zero”, a susţinut reprezentantul firmei care a realizat programul informatic. AGERPRES