În data de 28 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete de decorare prin care a conferit Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Cavaler mai multor ONG-uri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntariatului.
Printre Asociațiile decorate pentru activitatea neobosită în sprijinul celor aflaţi în nevoie, pentru altruismul, dedicarea şi preocuparea permanentă manifestate în promovarea valorilor şi principiilor de solidaritate socială se numără și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.
”Distincția acordată de către Președintele României reprezintă o mare onoare pentru echipa APAA, o recunoaștere a activității APAA din ultimii 12 ani în slujba pacienților cu afecțiuni autoimune și a pacienților cronici. Această distincție ne și motivează să fim mai buni și să încercăm în continuare să ajutăm și să fim alături de comunitatea pacienților pe care îi sprijinim”, a declarat pentru MedicalManager.ro Rozalina Lăpădatu, Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.
APAA, în cei 12 ani de la înființare a realizat multe campanii de popularizare a bolilor autoimune, cursuri de self managementul bolilor reumatice, consiliere psihologică de grup și individuală cu pacienții. Voluntarii APAA au prezentat nevoile pacienților în dezbateri publice, întâlniri cu reprezentanții autorităților, conferințe medicale etc.
”Avem parteneriate de colaborare încheiate cu Colegiul Medicilor din România, societățile medicale și spitale publice și private. Suntem activi în diferite grupuri de lucru la nivelul Ministerului Sănătății și pe zona de modificări legislative privind zona de sănătate publică, a spus președintele APAA.
APAA organizează întâlniri ale pacienților cu medicii, având ca teme diferite boli autoimune și care sunt de un real folos, astfel pacienții au acces la informații validate din punct de vedere medical și au posibiltatea să pună întrebări medicilor și să afle informații despre simptomatologie, diagnosticare și opțiuni de tratament pentru diferite afecțiuni autoimune și inflamatorii.
Conferința APAA este deja o tradiție, în fiecare toamnă devine platfoma de întâlniri preferată de către pacienții cu afectiuni autoimune și medici.
”Suntem alături de pacienți prin diferite programe de donații prin care îi ajutăm să aibă acces la teste medicale și medicamente. ÎI ajutăm să achiziționeze inclusiv medicamente off-label pentru care statul român nu acordă compensare. Pe perioada pandemiei am facut donații de Euthyrox, măști de protecție, gel dezinfectant pentru pacienți și de materiale sanitare: măști, combinezoane, botoși, mănuși, materiale dezinfectante și aparatură medicală pentru spitale din toata țara, a menționat Rozalina Lăpădatu.
Pe site-ul APAA, www.apaa.ro, puteti să găsiți mai multe informații despre activitatea asociației.
În ceea ce privește proiectele Asociației cele mai importante avute în vedere pentru anul 2023 sunt:
- realizarea de campanii de popularizare pentru diferite afecțiuni autoimune,
- organizarea de grupuri de suport pentru pacienții cu afectiuni hematologice idiopatice rare,
- realizarea de materiale educaționale pentru pacienți și familiile lor.
”Anul 2023 o să fie un an plin de evenimente destinate pacienților diagnosticați cu afecțiuni autoimune și familiilor lor”, a spus în încheiere Rozalina Lăpădatu.