card sanatate.jpgRomanii vor avea un card national de sanatate, pana in anul 2012, in care vor fi evidentiate date cu privire la plata asigurarilor de sanatate de catre posesor, a declarat, duminica, la Deva, ministrul sanatatii, Attila Cseke.

El a aratat ca Romania se numara printre ultimele state membre ale Uniunii Europene in care persoanele asigurate nu dispun de un card national de sanatate.

„In toate statele membre, persoanele asigurate au un card national de sanatate care prevede, pe langa datele personale, date cu privire la plata sau neplata asigurarilor de sanatate. In prezent, cetateanul este pus sa mearga la casa judeteana de asigurari si sa ceara o adeverinta, daca i s-a platit contributia la asigurarile de sanatate. Este o situatie care va trebui eliminata”, a argumentat ministrul Attila Cseke.

In opinia ministrului Sanatatii, proiectul este ‘important’, dar nu va fi usor de pus in practica, data fiind complexitatea acestuia. El a estimat insa ca masura va deveni functionala pana in anul 2012. „Este un proiect important si care nu va fi usor. Pe acest card vor trebui introduse, dupa crearea infrastructurii tehnologice, datele fiecarei persoane asigurate. Eu cred ca, pana la sfarsitul acestui mandat de guvernare, adica pana in 2012, vom putea avea un card national de sanatate pentru persoanele asigurate”, a adaugat ministrul Sanatatii, precizand ca informatizarea sistemului medical reprezinta unul dintre obiectivele sale.

Potrivit ministrului, 10,8 milioane de persoane beneficiaza de servicii medicale fara sa contribuie la sistemul national de asigurari de sanatate. Contributiile la fondul de sanatate sunt platite doar de 6 milioane de romani, dintre care 5 milioane sunt salariati. Ministrul Sanatatii s-a aflat, duminica, in judetul Hunedoara unde a luat parte la investirea oficiala in functie a noului prefect, Attila Dezsi, si a vizitat spitalele din Deva si Hunedoara. AGERPRES