bazac_ion_ministru.JPGMinistrul Sanatatii, Ion Bazac, s-a intalnit pe 12 mai cu o delegatie franceza condusa de Thomas Tursz, directorul general al Insitutului Oncologic Goustave Roussi si seful Federatiei Institutelor Oncologice din Franta. La discutii au mai participat reprezentanti ai Ambasadei Frantei la Bucuresti si ai Comisiei de oncologie a Ministerului Sanatatii.

In urma intalnirii s-a stabilit ca Romania si Franta sa demareze o colaborare care vizeaza asigurarea de asistenta tehnica pentru coordonarea institutelor oncologice din Romania, schimb de informatii si crearea unei platforme de cercetare.

„Guvernul Romaniei are ca prioritate dezvoltarea retelei de oncologie, dovada sunt cele doua noi investitii pe care le avem in vedere, prin infiintarea institutelor de la Iasi si Timisoara. De asemenea, in cel de-al doilea semestru vom implementa pentru prima oara, la nivel national, programe de screening pentru cancerul de col uterin si cel de san, avand in vedere ca inregistram cea mai mare incidenta din Europa la aceste afectiuni”, a declarat ministrul Sanatatii.

Protocolul in domeniul oncologiei va fi semnat cu ocazia vizitei in tara noastra a ministrului Sanatatii din Franta, Roselyne Bachelot-Narquin. Colaborarea romano-franceza se va dezvolta pe trei planuri:

– organizatoric: prin asigurarea asistentei tehnice necesare infiintarii, dupa model francez, a Federatiei de Oncologie din Romania. Aceasta va fi o structura la nivel national, care va coordona activitatea institutelor de oncologie din tara si va gestiona Programul National de Oncologie.

– preventie: prin dezvoltarea unei retele de informatii pe aceasta tema, schimb de specialisti si de protocoale.

– cercetare: prin crearea unei platforme de cercetare in domeniul oncologic care sa poata permite participarea laboratoarelor noastre de cercetare in domeniu in proiecte de cercetare europene sau complementare.

Romania asigura anual, aproximativ 600 milioane lei pentru tratamentul gratuit al bolnavilor de cancer. In acest an, Ministerul Sanatatii isi propune derularea a doua noi programe de preventie, screeningul de cancer de col uterin si cel de san, in valoare de 70 milioane de euro.