Guvernul României face un gest umanitar, de solidaritate pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din această ţară, la 30 de ani de la trecerea liberă a Prutului, a declarat pe 6 mai prim-ministrul Ludovic Orban. Acesta a fost prezent la plecarea convoiului de 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite Republicii Moldova de către România pentru sprijinirea luptei împotriva epidemiei de COVID-19.

„În urmă cu 30 de ani a avut loc trecere liberă a Prutului, a frontierei dintre România şi fosta Uniune Sovietică, o manifestaţie cunoscută sub numele de ‘Podul de Flori’, manifestaţie la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului şi care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic, cu o încărcătură istorică şi afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar, de solidaritate pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să-i ajutăm pe fraţii noştri de peste Prut într-o situaţie dificilă”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a reamintit decizia Executivului de a aloca din Fondul de rezervă suma de 16,5 milioane de lei pentru acordarea ajutorului către Republica Moldova, constând în „echipamente, materiale şi medicamente, absolut necesare pentru cetăţenii Republicii Moldova în lupta contra epidemiei de COVID-19”.

„Guvernul României donează către cetăţenii din Republica Moldova 500.000 de măşti FFP 2, care sunt necesare pentru spitalele din Republica Moldova, donăm 25.000 de combinezoane, 200.000 de măşti, medicamente – 1.200 de flacoane de Plaquenil şi 1.600 de flacoane de kaletra, care pot să asigure tratamentul pentru un număr dublu faţă numărul de cetăţeni din Basarabia care sunt infectaţi cu COVID şi, de asemenea, vom completa cantităţile necesare pe măsură ce va fi absolut necesară completarea acestor cantităţi. De asemenea, sunt cantităţi de biocide, 25 de mii de litri de biocide, de asemenea peste 45.000 de litri de flacoane de spirt, viziere, ochelari, lucruri care sunt necesare pentru a asigura protecţia personalului de sănătate. Acest gest de umanitate şi de solidaritate vine după gestul pe care l-am făcut săptămâna trecută, în care peste 50 de medici şi cadre medicale se găsesc în Republica Moldova, în spitale din Chişinău, Bălţi şi Cahul, şi participă alături de cadrele medicale din Basarabia la efortul de tratare a pacienţilor care sunt infectaţi cu COVID-19”, a precizat Orban.

Premierul a mulţumit tuturor celor implicaţi în realizarea acestui „act de solidaritate, de fraternitate” pe care l-a catalogat ca fiind unul firesc. „Mulţumesc Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Deplasarea acestor echipamente, materiale şi medicamente se va face în cursul zilei de astăzi, cele 20 de camioane aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Armatei vor ajunge la Iaşi. În cursul zilei de mâine, probabil în jurul orei 9,00 – 9,30, camioanele vor trece Prutul. Această donaţie va fi însoţită de domnul ministrul Vela, ministrul Afacerilor Interne, de domnul ministru Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, şi, de asemenea, de şeful Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, doamna secretar de stat Ana Guţu. Cred că este un gest firesc pe care-l facem şi sper să nu încerce unii să exploateze politic acest gest făcut pentru fraţii noştri de peste Prut, pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a mai spus Orban. AGERPRES